15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Završena prva faza modernizacije radarskog sistema za nadzor mora

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore završili su prvu fazu modernizacije radarskog sistema za nadzor mora i crnogorskih teritorijalnih voda.

“Riječ je o prilagođavanju postojećih senzorskih i baznih stanica, kao i ugradnji novih pratećih informaciono-komunikacionih sistema, čime će Mornarički operativni centar imati objedinjenu sliku stanja, dok se specijalizovanim sastavima Vojske omogućavaju efikasniji nadzor, razmjena i analiza podataka. Izlaz na more, pored strateškog značaja, predstavlja i potencijalni izvor složenih bezbjednosnih izazova i prijetnji.U Crnoj Gori, modernizacija sistema za nadzor mora i upravljanje akvatorijom vrši se na svim vojnim objektima opredijeljenim za te namjene. U pitanju su kompleksni zahvati koji, pored ugradnje savremene opreme, podrazumijevaju i građevinske radove na objektima, obuku kadra za rukovanje tim složenim sistemima, te adaptaciju putne infrastrukture koja vodi ka tim objektima”, navodi se u saopštenju.

Novi patrolni brodovi i nova zgrada Komande Mornarice u Baru, dodatno će proširiti sposobnosti i kapacitete Vojske Crne Gore za neprekidan nadzor teritorijalnih crnogorskih voda, bilo da je u pitanju površinska, podvodna ili vazdušna komponenta.

“Do nabavke novih patrolnih brodova, patroliranje će vršiti patrolni brod P-105 Durmitor i pučinski remorker PR-41. Očekuje se da Vojska Crne Gore od SAD tokom naredne godine dobije i nove čamce, kroz program pomoći i saradnje. U okviru treće misije Vojske, i na osnovu trilateralnog sporazuma, Mornarica pruža podršku u oblasti traganja i spašavanja Upravi pomorske sigurnosti, kao i Upravi policije u borbi protiv terorizma i kontroli pomorske granice”, navode iz Ministarstva odbrane.

Valja podsjetiti da je 2022. godine Mornarica Vojske Crne Gore sa pripadnicima Mornarice Ujedinjenog Kraljevstva učestvovala u vježbi „Odlučan odgovor 22“, gdje se vršila obuka organskih bording timova, kao i izvođenja helikopterskih spasilačkih operacija za pomoć na moru u različitim situacijama.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime