17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Tabaković: Uspostavljen direktan platni promet između Crne Gore i Srbije

Transakcije između građana i privrede Srbije i Crne Gore od dana se mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno, jer je uspostavljen direktan platni promet između dve države, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

„Sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u eurima za stanovništvo i privredu, NBS obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka s teritorije Srbije, NBS i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine“, navela je Tabaković u saopštenju.

Kako je dodala, Univerzal kapital (Universal Capital) banka iz Podgorice prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u Međunarodnom kliring sistemu NBS.

„Od danas, Univerzal kapital banka predstavlja prvu banku s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima“, navela je Tabaković.

Istakla je da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi državama i građanima – jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmjeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

Tabaković je pozvala i druge banke s teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS, za šta ima interesovanja.

Te prednosti su, kako je objasnila, što učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, a izvršavanje transakcija između banaka s teritorije zemalja regiona omogućeno je po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupn

Takođe, NBS kao operator Međunarodnog kliring sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke s teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama s teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade.

„Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i s građanima i privredom Bosne i Hercegovine“, kazala je Tabaković.

Banke učesnice u Međunarodnom kliring sistemu NBS s teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije putem saradnje s poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini.

„Priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineće ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja“, rekla je Tabaković.

(Beta)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime