22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

MUP Srbije: U međunarodnoj akciji uhapšeno 10 osoba zbog ubistava u Atini i na Krfu, organizatori Zvicer, Šarić i Belivuk

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije saopštilo je da je u međunarodnoj akciji noćas u Srbiji uhapšeno šest osoba zbog četiri ubistva koja su se dogodila 2020. godine u Grčkoj. U pitanju su ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića koja su se dogodila 19. januara 2020. godine u Atini i Alana Kožara i Damira Hadžića 23. jula 2020. godine na Krfu.

Kako prenosi beogradski mediji, povodom međunarodne akcije u kojoj je učestvovala srpska policija, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su konferenciju za medije.

“Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Riječ je o međunarodnoj akciji kodnog imena “Vertikala” u kojoj je uhapšeno 10 osoba. Riječ je između ostalog o ubistvu Alana Kožara, to jest ubistvima u Atini i na Krfu. Kao organizatori su označeni Radoje Zvicer, Darko Šarić, Veljko Belivuk”, kazao je načelnik UKP MUP Ninoslav Cmolić.

Riječ je o ubistima Alana Kožara, Damira Hadžića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i ranjavanju Stamatovićeve supruge Mileve, navodi se.

Načelnik Cmolić je pojasnio da je akcija sprovedena u saradnji sa BIA, policijama FBiH i Republike Srpske, te policijama Španije i Grčke. Hapšenja su izvršena na teritoriji Srbije, Srpske, Španije i Grčke, a slobode je lišeno deset osumnjičenih pod sumnjom da su izvršili najteža krivična dela – dva teška ubistva i teško ubistvo u pokušaju.

Podnijeto je 18 krivičnih prijava a posredi je višegodišnja istraga i operativni rad u saradnji s Europolom koji je rezultirao hapšenjem sledećih osoba: Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojinović, Abaz Rabi, Nataša Dedić, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojićević, piše beogradski “Kurir”.

Cmolić se zahvalio Tužilaštvu za organizovani kriminal, BIA, španskoj i grčkoj policiji, Europolu, te ministru Bratislavu Gašiću koji je pružio podršku i sve neophodno za neometan rad.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u saopštenju navodi da je u koordinisanoj međunarodnoj zajedničnoj akciji istražnih timova Republike Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva Republike Grčke, MUP, UKP, BIA, grčke i španske policije, EUROPOL-a i EURODŽAST-a, noćas u Srbiji uhapšeno šest lica, a u Republici Španiji i Republici Grčkoj po jedno lice.

“Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog djela iz člana 346 KZ i krivično dJelo teško ubistvo iz člana 114 KZ, zbog izvršenja krivičnog dela dana 19. januara 2020. godine u Atini, u kojoj su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i dana 23.07.2020. godine kada su lišeni života Alan Kožar i Damir Hadžić na Krfu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je krivičnim prijavama obuhvaćeno ukupno 19 osumnjičenih, od kojih je u Republici Srbiji lišeno slobode šest lica i to: D.T, V.M, S.V, N.D, V.V i R.S, a koji će biti privedeni i saslušani u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega će biti donijeta odluka o pokretanju istražnog postupka.

Pored ovih osumnjičenih po jedno lice lišeno je slobode u Španiji i Republici Grčkoj, dok se šest lica nalazi u pritvorima i zatvorima u Republici Srbiji i Crnoj Gori, a šest lica se za sada nalaze u bjekstvu.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni državljani Republike Srbije za koje postoje osnovi sumnje da su izvršili ova krivična djela, ističe se u saopštenju.

Podsjećamo na pisanje medija da je Milinko Brašnjović, koga je Srđan Lalić, svjedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za najteža krivična djela, imenovao kao direktnog izvršioca ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. godine u Atini, uhapšen sinoć u Španiji. Mnogi mediji pisali su da je Brašnjović mrtav.

Ime Milinka Brašnjevića dospjelo je na stupce crne hronike još 2010. godine kada se MUP oglasio da je razbijena „organizovana kriminalna grupa“ na čijem čelu je bio Aleksandar Stanković, mnogo poznatiji po nadimku Sale Mutavi. Jedan član te grupe, koja se bavila trgovinom droge, bio je osumnjičen i za pokušaj ubistva, niko drugi do Milinko Brašnjović, koji je zajedno sa još jednim saučesnikom pucao na mladića u naselju Medaković.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime