7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Ko je Radoje Zvicer: Biografija vođe crnogorske narko mafije

Šef Kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je i večeras bio “junak” crnih hronika medija širom regiona, nakon nezvanične informacije da je likvidiran u Panami, važi za jednog od najvećih narko švercera u Evropi. Na njega je pokušano više atentata a prema operativnim podacima regionalnih policija sumnja se da stoji iza više mafijaških likvidacija.

Njegovo ime pojavilo se prvi put u javnosti u decembru 2017. godine, kada je objavljen 15-minutni snimak na Jutjubu sa detaljnim informacijama o “kavačkom klanu”, vođi ove grupe i njenim članovima.

Tada su otkriveni detalji koji nisu bili spominjani u javnosti, a koji se odnose na kriminalno delovanje ovog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste.

Na snimku se prvi put obelodanjuje podatak da se Zvicer, koji slovi za vođu ,”kavačkog klana”, služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić nesmetano putuje Evropom.

Početkom ove godine minista runutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obznanio je da je srpska policija dobili dopis pod oznakom “hitno” od jedne zemlje EU o postojanju kriminalne grupe kojoj je cilj atentat na predsednika Vučića.

“Naše službe su potom pokrenule akciju kako bi utvrdile identitet onih koji su spremali ubistvo Vučića. Saznali smo da je na čelu ove grupe, sastavljene od državljana okolnih zemalja, Radoje Zvicer, crnogorski državljanin, za kojim je Srbija već raspisala poternicu”,- rekao je Vulin.

Vođa “kavačkog” klana već dugo se nalazi u bjekstvu koje se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do “kavčana” i plana likvidacije.

Tom prilikom je raskrinkan plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića (ubijen ljetos u Budvi), za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Velje Nevolje.

Zvicer je bio u bliskim odnosima sa Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i njihovom kriminalnom grupom. Belivukov klan slao je, navodno, avionom u Crnu Goru dvije vrste ćevapa, jedne od žrtava koje su ubili i samljeli, a druge od svinjskog mesa koje su kupovali u jednom beogradskom restoranu.

Ćevapi od ljudskog mesa, koje je, kako se sumnja, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića mljela i pravila od žrtava ubijenih u Ritopeku, mahom pripadnika Škaljarskog klana, odbjeglom vođi kavačkog klana Radoju Zviceru stizali su iz Beograda avionom u Crnu Goru!

Na Zvicera je dosada pokušano više atentata a u poslednjem je izrešetan predprošle godine usred dana dok je džogirao u blizini svog stana u Kijevu. Tada su dva srpska i dva crnogorska državljanina uhapšena zbog sumnje da su 23. maja 2020, ispred zgrade u kojoj je Zvicer živio s porodicom ispalila rafal na njega.

Zvicerova supruga Tamara spasla ga je smrti jer je izvukla pištolj i zapucala na napadače.

Za pokušaj ubistva vođe “kavčana” osumnjičeni su Stefan Đukić i njegov sunarodnik Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković.

U dokumentu agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona, Europol, navodi se da je Zvicer bio veoma blizak i sa alužbenicima crnogorske policije Petrom Lazović (uhapšen) i Ljubom Milovićem (u bjekstvu). Transkripti komunikacija Lazovića i Milovića sa Zvicerom crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine. Bivši SDT Milivoje Katnić nije tim povodom preduzimao nikakvu istragu tvrdeći da je Lazović bio na tajnom zadatku.

Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina“, doslovno piše u dokumentu Europola.

U tom dokumentu se navodi i da je, navodno, “Ljubo Milović u to vrijeme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem”.

“Obavještajne službe, takođe, ukazuju da su Petar Lazović i posebno Ljubo Milović, možda u bliskoj vezi sa sadašnjim direktorom policije Zoranom Brđaninom i sadašnjim šefom kriminalističke policije Dejanom Kneževićem.

Tokom razgovora Lazović objašnjava Zviceru kako će proći dolazak Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

Lazović objašnjava Zviceru da je između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i „nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira“.
1758260

Zatim Lazović objašnjava kako je izvjesni Goran zvao Enesa, a Enes rekao da se zovne izvjesni „Z“ koji je naredio da se Belivuku i Miljkoviću ne uzimaju DNK i otisci.
1758261

Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, odlaze u policijsku stanicu da daju izjavu.

„Policijski službenik ‘Hari’ i ‘Slobodan’ su uključeni u ispitivanje“, piše u dokumentu Europola.

Lazović piše Zviceru da to tako mora, zbog procedure.

„Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.
1758262

Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodni šefovi beogradskog ogranka kavačkog klana, uhapšeni su u februaru 2021. godine zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremenu su optuženi za još dva ubistva.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek.

Njihova tijela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografije slali suparničkom klanu, a onda mljeli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, navodni osnivač i jedan od vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična djela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bjekstvu.

Potjernice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer – jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

”I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne ortganizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije – da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredi da se liše života i da o tome obavještavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije”, piše u spisima tužilaštva.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u spisima konstatuje i da su Lazović i Milović prihvatili Zvicerovu naredbu – da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična djela – krijumčarenje droge i oružja, a tajni agent i da zloupotrebljava službeni položaj.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime