19.1 C
Podgorica
24.03.2023.

Knežević: Izbor kandidata sudija Ustavnog suda politička trgovina; Zečević: Koncenzusa ne bi bilo bez međunarodne intervencije (LIVE)

Gosti u večerašnjem izdanju emisije Klub A na A plus TV su predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, lider Prave Crne Gore Marko Milačić i urednik portala Biznis CG Predrag Zečević.

Lider i poslanik Prave Crne Gore je ocijenio dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda kao korak napred i potvrdio da će on glasati za sve predložene kandidate.

Vidjećemo kako će se DPS ponašati i partije manjina, odnosno Bošnjačka stranka koja je danas istakla da nije izabran predstavnik Bošnjačkog naroda. Uprkos svemu, ovo je korak napred, jer bez izbora sudija Ustavnog suda ne možemo završiti započete procese, niti izbore za predsjednika niti buduće vanredne parlamentarne izbore. Puna podrška Prave a da vidimo hoće li DPS glasati za kandidata manjina“, rekao je Milačić.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević je izbor kandidata okarakterisao kao političku trgovinu.

Partije koje su učestvovale u ovome su našle neki koncenzus oko kandidata za sudije Ustavnog suda. Najvažnije je da taj sud profunkcioniše a vidjeli smo da su to kandidati koji su imali dosta negativnih stvari u svojim biografijama. Ali bolji su ikakvi nego nikakvi kandidati jer Crna Gora ne može ići naprijed dok se Ustavni sud ne definiše i potvrde lokalni izbori od prošle godine”, rekao je Knežević.

Zečević je na opasku da ni ovakvog dogovora ne bi bilo bez međunarodne medijacije i pitanje šta to govori o našem političkom sistemu prokomentarisao da je to potvrda da imamo predpolitičko društvo i da bez međunarodne intervencije partije ne mogu da se dogovore da je “mlijeko bijelo”.

Mi smo i u ovoj emisiji prizivali međunarodnu medijaciju i da nisu došli ministri Slovenije i Austrije imali bi smo sankcije. Javna je tajna da je od četiri sudija jedan je blizak DPS-u, jedan DF-u, jedan Demokratama a jedan manjinskim narodima”, rekao je Zečević.

On je podsjetio da je blokada Ustavnog suda bila i prije 20 godina i da je tada riješena tako što su sudije izabrane po principu 2:2 nakon pregovora Mila Đukanovića i Predraga Bulatovića.

Tada je Ustavni sud imao pet sudija, i bio je dogovor da petog sudija bira pobjednik izbora. Dakle i tada i sada imali smo politički izbor“, rekao je Zečević.

Lider Prave Crne Gore ocijenio je da dok se ne otvori “pandorina kutija” vezana za organizovani kriminal nećemo moći da govorimo o punoj vladavini prava.

Za to je potrebno vrijeme. Od prve demokratske promjene vlasti prošlo je dvije i po godina. Pohvalio bih rad Glavnog specijalnog tužioca koji radi koliko je moguće. On enma uslova koji su potrebni za bolje rezultate imajući u vidu da smo imali period od 30 godina u kojem je gušeno pravosuđe u operativnom smislu. Treba vremena ali za bolje rezultate potrebna je i politička stabilnost“, rekao je Milačić.

Pratite emisiju uživo na našem YouTube kanalu:

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime