9.8 C
Podgorica
22.02.2024.

Duško Knežević čestitao stoti rođendan Voju Staniću: Srećno stoljeće, majstore kičice i boje!

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, podijelio je na svom Instagram profilu video čestitku povodom stotog rođendana umjetnika Voja Stanića.

“Srećno stoljeće, majstore kičice i boje!

Bard crnogorskog slikarstva, svjetski priznat umjetnik Vojo Stanić obilježio je 3. februara vijek od svoga rođenja. Iskrene čestitke i najljepše želje za stoti rođendan najvećem živom crnogorskom slikaru i jednom od najznačajnijih koje je iznjedrila Crna Gora.

Za sto godina života, Vojo Stanić stvorio je jedan čaroban svijet, neobičan i pomalo “uvrnut”, kroz likove, boje i ugao koji je samo njegov, Vojov.

Kičicom i bojom Vojo Stanić s lakoćom pretvara prolazno u vječno. Podario nam je slike iz života lađara i ribara, brevijarium satkan od snova i nada, bonaca i nevera, sudbinskih usuda.

Na nama je da tumačimo, da se divimo, tražimo naš ugao na slike i svijet Vojov, da i mi sve to doživimo, svu magiju Mediterana.

Njegove izložbe od Podgorice, Beograda, Rima, Londona, Beča, Moskve, Njujorka afirmisale su crnogorsku kulturu i državu Crnu Goru.

Za veliku promociju Voja Stanića i van granica Crne Gore najzaslužniji je veliki poklonik umjetnosti i najveći crnogorski galerista, nažalost pokojni moj prijatelj Gajo Vojvodić, organizujući mu spektakularne izložbe u galerijama širom svijeta.

Privilegija je, kojoj sam zahvalan, da učestvujem u poduhvatu “Gajo galerije” u stvaranju monumentalne monografije “VOJO STANIĆ – JEDRENJE NA SNOVIMA”.

Ponosan sam što u svojoj kolekciji slika imam više djela legendarnog crnogorskog umjetnika, rođenog 1924. u blizini drevne podgoričke Sat-kule, stvaranih u gradu sunca, zelenila i mimoze, za koji se još od 1954. godine opredijelio da živi.

Iz Herceg Novog, s pjene od mora, donio nam je bogat opus priča o običnom čovjeku, životu na Škveru koji posmatra sa prozora svog ateljea, o barkama na Jadranu.

Impresivan stvaralački opus Voja Stanića predstavlja trajnu vrijednost crnogorske kulture, svojim djelom postaje međaš u istoriji likovnih umjetnosti Crne Gore”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime