32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Iz Brisela opet upozorenja zbog “zlatnih pasoša”

Evropska komisija (EK) pozvala je države članice da odmah ukinu sve postojeće šeme za dobijanje “zlatnih pasoša” i da razmotre ukidanje državljanstava datih ruskim i bjeloruskim građanima koji su na EU listi sankcionisanih zbog rata u Ukrajini, prenosi portal RTCG. Od Crne Gore, kao zemlje kandidata u kojoj se i dalje sprovodi program državljanstva u zamjenu za investicije se očekuje da se uzdrži od bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, poručuju iz Brisela.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez naglasila je da Komisija pomno prati situaciju na Zapadnom Balkanu, “uključujući razvoje događaja koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje mjera koje se primjenjuju u okviru vanjske i bezbjednosne politike EU”.

“Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, uključujući i korištenje svojih prerogativa za dodjelu državljanstva”, ističe Pisonero.

Dodaje da je Evropska komisija “dosljedno savjetovala Crnu Goru da ukine svoju šemu državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja, kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala”.

U Briselu podsjećaju da je u 4. izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Komisija preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime