22 C
Podgorica
24.09.2023.

Azerbejdžan pokrenuo vojne operacije u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula “antiterorističke aktivnosti” kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i protjerala tamošnje “jermenske vojne formacije”, prenio je Rojters.

Dodali su da je cilj tih aktivnosti da “razoružaju i obezbijede povlačenje formacija oružanih snaga Jermenije sa njihove teritorije i da neutrališe njihovu vojnu infrastrukturu”.

Napominju da koriste samo “visoko precizno naoružanje” i da mete neće biti civili. Ističu da su za civile obezbijeđeni humanitarni koridori, uključujući i jedan prema Jermeniji.

Azerbejdžan je saopštio da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabaha i za postavljanje mina okrivio “nelegalne jermenske oružane grupe”.

Kako se navodi, četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznijela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je, kako je navedeno, “nelegalne jermenske oružane grupe” da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je letio iz Tbilisija u Gruziji za Baku.

Jermeni u Nagorno-Karabahu rekli su da je ta tvrdnja “apsolutno lažna” i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, “humanitarne katastrofe” koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.

Jermenija: Naša vojska nije prisutna u Nagorno-Karabahu

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu prisutne u Nagorno-Karabahu i da je situacija na njenim granicama sa Azerbejdžanom mirna.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se čuje odjekivanje eksplozija u Stepanakertu, administrativnom centru Nagorno-Karabaha.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od devedesetih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana. Azerbejdžan je ponovo zauzeo dijelove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Rusija pozvala obije strane na prekid vatre

Jermenija je optužila Moskvu da ne može da garantuje bezbjednost, pošto joj previše pažnje odvlači rat u Ukrajini.

Iz Bakua su naveli da su obavijestili ruske mirotvorce, kao i tursko-ruski centar za monitoring održavanja primirja koje je potpisano 2020. godine.

Rusija je pozvala obije strane da zaustave krvoproliće u Nagorno-Karabahu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da je Rusija zabrinuta zbog eskalacije, kao i da će ruski mirotvorci nastaviti svoju misiju u tom regionu.

Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu: Ima civilnih žrtava

Gegam Stepanjan, ombudsman u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana, naveo je da je u napadima azerbejdžanskih snaga bilo više civilnih žrtava, preneo je Rojters.

Vlasti u Nagorno-Karabahu navele su da je azerbejdžanska vojska zašla duboko u teritoriju tog regiona, ali da su naišli na “odlučan otpor”.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime