23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Advokat Ficdžerald: Zabrinuti smo za Kneževićevu bezbjednost, posjetićemo ga u UIKS-u

Advokat predsjednika Atlas grupe Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald) kazao je u izjavi za A plus televiziju da je advokatski tim Kneževića jako zabrinut za njegovu sigurnost.

Nakon što je ministar pravde Andrej Milović 11.februara izjavio da ne može garantovati njegovu sigurnost i da postoji stvarna opasnost od odmazde od ljudi koji su nezadovoljni zbog otkrića koja je on objavio o korupciji, Ficdžerald je kazao da je ta izjava jako uznemirujuća.

“Veoma smo zabrinuti za Kneževićevu sigurnost. Brine nas, kao što je i sam ministar pravde bio zabrinut, i nadamo se da ćemo osigurati, izlaganjem predmeta Evropskom sudu i vjerovatno UN panelu o arbitrarnom pritvaranju, međunarodni nadzor nad predmetom”, kazao je on.

Ficdžerald je podsjetio da je u toku Kneževićev pred Evropskim sudom.

“Namjeravamo da to dalje pratimo pred Evropskim sudom”, ukazao je on.

Ficdžerald je najavio da će uskoro posjetiti Kneževića u UIKS-u Spuž sa kolegom Tobijem Kedmanom.

“Prvo želimo da se uvjerimo da je on što sigurniji i da je tretiran pravilno. Drugo, želimo da dobijemo njegove smjernice za dalji tok predmeta pred evropskim sudom kao i panelom UN-a o arbitrarnom pritvaranju. Takođe želimo da izrazimo našu podršku Kneževiću i našu zabrinutost u pogledu njegove bezbjednosti zatim da bude pravično tretiran sada kada se vratio u Crnu Goru. Nadamo se da će uskoro biti oslobođen. Tu smo da izrazimo našu solidarnost s njim, da provjerimo da li se pravilno tretira i da učinimo sve što možemo da podignemo njegov predmet na međunarodni nivo”, naveo je Ficdžerald.

Ponovio je da je izjava ministra Milovića jako uznemirujuća i da izaziva veliku zabrinutost za sigurnost Kneževića.

“Nažalost, postala je dostupna nama u veoma kasnom stadijumu izručenja, i sud je smatrao da nema odgovarajuću potvrdu konteksta. Ali realnost je da je bila dužnost crnogorskih vlasti da istupe i obavijeste engleski sud da su zabrinuti za njegovu sigurnost. Ne bi trebali tražiti povratak u Crnu Goru i pritvaranje nekoga čiju sigurnost ne mogu garantovati. Dakle, nadamo se da će osigurati njegovu sigurnost, da će preduzeti svaki korak kako bi obezbijedili sigurnost, ali to je veoma tužan dan za britansku pravdu kada je izručen u situaciji u kojoj ministar pravde lično nije mogao garantovati njegovu sigurnost. Dakle, nikada ne bi smio biti izručen u tim okolnostima. To je, naravno, pitanje koje postavljamo Evropskom sudu”, dodao je Ficdžerald.

Ficdžerald trenutno zastupa Džulijana Asanža, a među njegovim klijentima bili su i Silvijo Berluskoni i Boris Berzovski.

Takođe, Ficdžerald ima i prestižnu titulu kraljevog savjetnika.

Zastupao sam mnoge ljude u različitim slučajevima. Takođe sam zastupao britanske Gurke u njihovoj borbi za priznanje njihovih imigracionih prava za 40.000 britanskih Gurka. Zastupao sam Silvija Berluskonija pred Evropskim sudom, naravno. Tokom godina zastupao sam brojne visoke javne ličnosti koje se suočavaju s izručenjem ili su žrtve pogrešnih presuda. Trenutno zastupam Džulijana Asanža. Njegov slučaj je trenutno pred engleskim Višim sudom”, zaključio je Ficdžerald.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime