11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Zbog vremenskih uslova: Joanikije predložio da se ne pliva za Časnim Krstom

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je danas poslao raspis sveštenstvu Mitropolije u kojem je snažno preporučio i predložio da se, zbog vanrednih vremenskih uslova, koji predstavljaju opasnost po ljudske živote, sjutradan, na praznik Bogojavljenja, ne održe plivanja za Časnim Krstom, saopšteno je iz MPC.

Mitropolit je naglasio da se ovo osobito odnosi na ona mjesta gdje postoje realni i veliki rizici za učesnike plivanja, gdje se pliva u hladnim, nabujalim rijekama i uzburkanom moru, uz jake i opasne vodene struje.

“On je dodao da Crkva ovim uvažava i činjenicu da su Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi državni organi upozorili javnost na ozbiljne rizike od ekstremnih vremenskih uslova: obilnih kiša, jakog vjetra, podizanja nivoa mora, talasa i dr”, navode u saopštenju.

Visokopreosvećeni je u svom obraćanju sveštenstvu naveo da bogoslužbeno blagosiljanje i osvećenje voda koje Crkva vrši kao svjedočenje blagoslova i blagodati koje je svojim Ovaploćenjem donio u svijet Gospod naš Isus Hristos na predanjski način uvodi sve vjerne u Božansku Tajnu preobražaja tvorevine iz prolazne u neprolaznu, iz smrtne u besmrtnu, kojom Tajnom Bog, kako kaže molitva Velikog vodoosvećenja, obnavlja vodom i Duhom „oveštalu grijehom prirodu našu“.

“Vladika je, stoga, pozvao da sveštenstvo i vjernici sjutra ispune hramove i porte radi učešća u svetim bogosluženjima i činu Velikog vodoosvećenja kada će imati priliku da uzmu bogojavljensku vodicu za zdravlje duše i tijela i osvećenje svojih domova”, navode u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime