15 C
Podgorica
16.04.2024.

Zbog malverzacija u TE Kostolac uhapšeno šest osoba, oštetili EPS za 7,5 miliona dolara

 Šest osoba je uhapšeno zbog sumnje za malverzacije u TE Kostolac, prenosi RTS.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, saopštio je MUP.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (1958) odgovorno lice za građevinski nadzor JP “EPS” ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno ispred investitora JP “EPS” u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog kolosjeka, N. M. (1958) inženjera u JP “EPS”, ogranak TE-KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta “Prve faze paket projekta TE Kostolac B” i predsjednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog kolosjeka od železničke stanice “Stig” do Termo-elektrane Kostolac B i M. L. (1957) odgovorno lice stručnog nadzora “Saobraćajnog instituta CIP” nad izgradnjom industrijskog kolosjeka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B. V. S. (1970), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva “Italiana Costrucioni s.p.a”, ogranak iz Beograda , N. T. (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva “Bauwesen” d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (1953), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog kolosjeka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva “Italiana Costrucioni s.p.a.”, navodi MUP.

Kako se sumnja, B. V. S., N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i ovjerili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su djelimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog kolosjeka od železničke stanice “Stig” do Termo-elektrane Kostolac “B”.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima “Italiana Costrucioni s.p.a” – ogranak Beograd i “Bauwesen” d.o.o Lazarevac.

Kako navodi MUP, na taj način pričinjena je šteta JP “EPS” u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, kaže se u saopštenju MUP-a Srbije, prenosi RTS.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime