29.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Za tužiteljku ‘nije bilo od uticaja’ je li Belivuk znao za ukidanje zabrane ulaska

Specijalno tužilaštvo ranije nije posebno interesovalo jesu li optuženi beogradski kriminalci Veljko Belivuk i Marko Miljković znali da li im je ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, jer smatrajući da to nije od uticaja tako nešto nijesu ni provjeravali.

Raniji stav Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) može se vidjeti u izvještaju sa kontrolnog saslušanja na Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu parlamenta o ukidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću.

Zbog teških optužbi Belivuk i Miljković su trenutno u zatvoru u Srbiji, a u Crnoj Gori su zbog optužbi da su im, između ostalog, omogućili da mimo zakona uđu na crnogorsku teritoriju uhapšeni bivši funkcioner policije Zoran Lazović, kao i njegov sin Petar. U okviru tog predmeta uhapšen je i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Belivuk i Miljković su ilegalno ulazili krajem 2020. godine i početkom 2021. godine, a time se SDT bavilo i ranije, konkretno, tužiteljka Sanja Jovićević.

Kako je Jovićević vidjela sve ove događaje, može da se vidi upravo u izvještaju sa kontrolnog saslušanja na Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu parlamenta o ukidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću. To kontrolno saslušanje inicirao je tadašnji predsjednik odbora Momo Koprivica, sada potpredsjednik Vlade.

On je tada pitao tužiteljku Jovićević da li je, u krivično pravnom smislu i sa aspekta sagledavanja lanca odgovornosti, relevantna činjenica na koji način su Veljko Belivuk i Marko Miljkovć znali da im je ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovicević je, po skupštinskom izvještaju, kratko navela da ne može davati zaključke i pretpostavke i da, po njenoj ocjeni, to nije bilo od uticaja.

“Što se tiče dolaska ovih lica u Crnu Goru navela je da su se uputili na zvanični granični prelaz i došli preko aerodroma Beograd te da, u tom kontekstu, nema saznanja da li su znali ili nisu znali da im je ukinuta zabrana ulaska u Cnu Goru. Tim povodom, ponovila je da je prilikom donošenja odluke u ovom predmelu cijenila subjektivan odnos prijavljenih lica prema izvršenom krivičnom djelu. Uzimajući u obzir da je krivičnom prijavom bilo predstavljeno da je ovim licima trebala da bude ostvarena korist u vidu omogućavanja da uđu u Crnu Goru, a imajući u vidu da je odlukom utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da su ta lica izvršila krivična djela za koja su prijavljena, nije dalje utvrđivala niti je bilo od uticaja to da li su oni prethodno bili obaviješteni ili ne o ukidanju zabrane ulaska”, piše u izvještaju.

Komentarišući ovo, Koprivica je tada rekao da onaj ko obavijesti nekoga da je skinuta zabrana ulaska i da može doći u Crnu Goru vjerovatno doprinosi njegovom dolasku i pravi kriminalnu aktivnost.

“Samim tim, ne može povjerovati da pomenuta lica nijesu bila obaviještena o tome, što govori o odgovornosti policijskih funkcionera kao i Zorana Lazovića, koji kasnije daje naloge, dok sa njim povezana lica vrše pritiske na državno Tužilaštvo”, citiran je Koprivica u izvještaju.

Taj izvještaj sadrži i podatak da se po evidencijama MUP-a Crne Gore Belivuk i Miljković nijesu žalili na odluku o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je baš na ovoj sjednici odbora da ga je krajem 2021. godine šefica podgoričkog Višeg tužilaštva Lepa Medenica, tada kao postupajućeg tužioca u predmetu ukidanja zabrane ulaska Miljkovića i Belivuka, nazvala tokom noći i saopštila mu da nezakonito postupa i da treba da pusti uhapšene policajce.

Tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica Nikola Boričić rekao je na istoj sjednici da ga je Medenica zvala da naredi Radonjiću da policajce pusti na slobodu, a pošto je to odbio, zvala ga je i tražila da Radonjiću oduzme taj predmet. Obojica su svjedočili kako je  Medenica vršila pritisak na njih da se zapravo puste policajci koji su ukinuli zabrane ulaska u Crnu Goru beogradskim kriminalcima.

Crnogorsko tužilaštvo vjeruje da su Belivuk i Miljković vodili beogradski ogranak “kavačkog klana” čiji je vođa bio Radoje Zvicer, dok su, prema tužilačkim spisima, iz crnogorskog tužilaštva i policije Katnić i Zoran Lazović bili u sprezi sa ovom kriminalnom grupom.

Katnić i Lazović su uhapšeni 14. aprila.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu struktutu, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović. Mlađi Lazović je u pritvoru od jula 2022. godine.

Do tih hapšenja je došlo na osnovu saradnje tužilaštva sa Europolom, agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona.

Skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću važan je dio slučaja protiv Katnića i Lazovića.

O njihovom boravku u Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, govorio je tada glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić.

“Oni su ušli redovno avionom u Crnu Goru. Menadžment policije je odlučio da im se skine zabrana ulaska na molbu kolega iz Srbije koji su tražili da ih pratimo, saslušamo i prikupimo podatke za kriminalističku istragu. O svemu smo obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije”, rekao je Katnić, a podsjeća RSE.

On je tada naveo da se protiv njih dvojice u Crnoj Gori vodi istraga i zbog dvostrukog ubistva iz oktobra 2020. godine, kada su u blizini Danilovgrada likvidirani Damir Hodžić i Adis Spahić.

Lazović je u to vrijeme bio šef Sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije ali je smijenjen mjesec dana kasnije, u martu 2021. godine. Katnić je razriješen početkom 2022. godine.

Po spisma tužilaštva, Lazović se tereti da je u vrijeme dok je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala formirao kriminalnu organizaciju, čiji je pripadnik postao Milivoje Katnić. U centru kriminalnih veza, za koje se sumnjiče, jeste zaštita pripadnika kavačkog kriminalnog klana, pa i dvojice beogradskih saradnika te grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Belivuk je u Srbiji ranije optužen da je vođa organizovane kriminalne grupe. Njemu i Miljkoviću se sudi za niz teških krivičnih djela, među kojima su ubistva, otmica i silovanje, trgovina drogom i oružjem. Neka od tih ubistava izvršena su na monstruozan način, tvrde istražitelji.

Belivuk i Miljković su, zajedno sa više od 15 članova kriminalne grupe, uhapšeni u velikoj policijskoj akciji 4. februara 2021. godine u Beogradu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRTCG
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime