4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Vučurović: Popis 30. novembra, bez odlaganja

Član kojim se definiše datum održavanja popisa stanovništva neće se naći u predlogu zakona o popisu ukoliko amandman, koji je juče predao poslanik pokreta Evropa Sad, Vasilije Čarapić, bude usvojen.

Taj akt predat je u skupštinsku proceduru, a njime se predlaže da dosadašnji četvrti, peti i šesti član postanu prvi, drugi i treći. Popis će, kao što je za naš radio rekao poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović, početi 30. novembra i tu nema promjena.

Ono što je vezano za amandman, poslanika Čarapića, radi se o tehničkim razlozima, gdje će datum biti izbrisan iz predloga zakona, jer je isti taj datum definisan uredbom vlade od 31. oktobra, koja je na snazi. Popis neće biti odložen koliko god neki političari ili neki mediji pokušavaju da to predstave drugačije. Popis će početi 30. novembra“, kazao je Vučurović za Radio Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić prihvatio je ranije sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično objavio novi javni poziv za popisivače. Time je, kako je Spajić rekao, postignut dogovor o tom procesu.

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore, Nikola Zirojević, smatra da je datum suvišan i da ga treba otkloniti.

“Kada se svi mehanizmi kontrole, sve ono što smo dogovorili sporazumom, uspješno implementira, tek u tom trenutku ćemo biti spremni za održavanje popisa. Kada govorimo o izmjenama zakona, one izmjene i dopune koje se odnose na datum su suvišne i njih treba otkloniti iz zakona. Da smo htjeli da se te odredbe pomenju, mi bismo ih upisali i u sami sporazum”, rekao je Zirojević.

Izuzev u dijelu vremenskih prilika, datum sam po sebi nije problematičan, dodao je Zirojević.

“Nama je ta implementacija mnogo bitnija od bilo kojih datuma i tek u onom trenutku kada se sve to implementira i završi, tada mi možemo biti spremni za popis”. kazao je predstavnik SD-a.

A kako i zvaničnici opozicionih partija DPS-a komentarišu amandman koji je predao Čarapić, kojim bi se ostavila mogućnost da se period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom, nismo uspjeli da saznamo.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime