12 C
Podgorica
3.12.2023.

Vrijeme je da Vlada Srbije ponovo dozvoli izvoz

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je, kada se pogleda kolike su zalihe, a kolike potrebe, vrijeme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza, jer ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Čadež kaže da predizborna kampanja nije uticala na privredne tokove koliko rat u Ukrajini.

“Najkomplikovanije i najkompleksnije u tom problemu je što je njegova osnovna karakteristika nepredvidivost. U privredi je dosta važno da možete da planirate i da kalkulišete poslovanje u narednih godinu dana. To je sve teže, jer nema dovoljno činjenica koje mogu da se ukalkulišu”, objašnjava Čadež.

Ističe da niko ne zna kako će se konflikt dalje odvijati, šta će se dalje dešavati i kako će funkcionisati tržište.

Kaže da je Vlada Srbije dosta uradila da olakša privrednicima kroz nabavke i podršku pri dolasku do novih tržišta.

Čadež ističe da još uvek ne može tačno da se vidi šta se sve poremetilo kada je u pitanju uvoz i izvoz, ali da je iz razgovora sa kompanijama jasno da je izvoz na rusko tržište otežan zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju.

“Još uvijek može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju, što nije loše za privrednike”, kaže Čadež.

Kada su u pitanju žitarice i brašno, Čadež naglašava da je situacija u Srbiji stabila i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

“Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo”, ističe Čadež i naglašava da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Kaže da će cijene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime