5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Vladimir Božović stupio na dužnost generalnog konzula Srbije u Njujorku

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori započeo je diplomatsku karijeru u svjetskoj metropoli i najvećem gradu Sjedinjenih Američkih Država.

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović stupio je na dužnost generalnog konzula Srbije u Njujorku. Akt o postavljenju ovog diplomate za generalnog konzula u svjetskoj metropoli i najvećem gradu Sjedinjenih Američkih Država, objavljen je u „Službenom glasniku Srbije“ prošle nedjelje, i Božović je otputovao u SAD i preuzeo dužnost.

Tako se srpski diplomata dr Vladimir Božović, bezmalo tri godine od skandaloznog, nediplomatskog poteza vlasti pod direktnim uticajem tadašnjeg neprikosnovenog crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kada ga ja vlada Duška Markovića 28. novembra 2020. godine, kao ambasadora Srbije u Crnoj Gori proglasila personom non grata, nalazi se pred novim velikim diplomatskim izazovom. Spreman je da na funkciji generalnog konzula u Njujorku doprinosi još čvršćim i stabilnijim odnosima Srbije i SAD koje su obilježile 140 godina diplomatskih odnosa, jer su još 1882. godine uspostavljeni prvi put diplomatski odnosi između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.
Stupivši na novu dužnost, dr Vladimir Božović je iz Generalnog konzulata u Njujorku porukom se obratio javnosti:

Poštovani građani Srbije, sa zadovoljstvom vam saopštavam da preuzimam novu diplomatsku dužnost. U godinama koje dolaze, biću Generalni konzul naše zemlje, Republike Srbije, u Njujorku, poslovnom i finansijskom centru svijeta. Spreman sam da u godinama koje dolaze, a koje će po svim trenutnim prilikama, za čitav svijet, pa tako i za Srbiju, biti značajan dio istorije, budem posvećen građenju najboljih odnosa Srbije i SAD. Srbija je sada čvrsto opredijeljena da SAD budu jedan od ključnih strateških partnera naše zemlje – politički, ekonomski, kulturološki i na svaki drugi način.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa u SAD, osnovan je i Američko-srpski poslovni savjet sa ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo neće biti moj prvi boravak u Njujorku, ali će svakako biti najvažniji do sada. To kažem sa ponosom, jer ću sada imati priliku da prijateljske veze, koje sam tokom svoje višedecenijske karijere u politici i diplomatiji izgradio sa vodećim uglednim ljudima političkog i poslovnog svijeta Sjedinjenih Američkih Država, pretvorim u značajan rezervoar mogućnosti za našu zemlju.

Izbor na mjesto Generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku, smatram znakom najvećeg mogućeg povjerenja, koje u mene ima država pored čije zastave ponosno stojim. Zahvaljujem i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ukazanom povjerenju. Vama, dragi građani, obećavam da ću biti dostojan predstavnik naše zemlje i da ću svakodnevno raditi na tome da diplomatski odnosi Srbije i SAD dostignu istorijski maksimum.“, poručio je dr Vladimir Božović iz Njujorka.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime