22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Velike američke banke očekuju blagu recesiju: “Potrošači će izdržati”

Potrošnja na kreditne kartice Bank of America skočila je za 13 odsto u trećem kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, jer su potrošači trošili više na putovanja i zabavu. S druge strane, manje imućni potrošači i dalje čuvaju ušteđevinu zbirno gledano pet puta veću u odnosu na iznose pre pandemije.

Investitori su “na ivici” dok čekaju da vide kako se američki potrošači snalaze sa rastom cijena i agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, piše Bloomberg.

Iako su računovodstvena pravila primorala najveće američke banke da odvoje više rezervi za potencijalne gubitke po osnovu kredita, čime su smanjili svoj profit, rukovodioci BoA su nepokolebljivi da za sada ne vide znake stresa kod klijenata.

Rezultati BofA u trećem kvartalu odražavaju one koje su prošle nedjelje objavili rivalske banke JPMorgan Chase i Wells Fargo. Sve tri banke su zabilježile pad neto stope otplate u svojim portfeljima kreditnih kartica u odnosu na drugo tromjesečje.

Nalazimo se u okruženju u kojem je to pomalo čudno“, rekao je izvršni direktor JPMorgana Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) analitičarima tokom konferencijskog poziva u petak. “Potrošači i kompanije su izgleda i dalje u veoma dobroj formi”.

Njegov koleginica, izvršna direktorka Citigroupa Džejn Frejzer (Jane Fraser) vjeruje da će američka ekonomija ući u blagu recesiju do kraja sledeće godine, jer napori Feda da ukroti inflaciju opterećuju ekonomski rast. Ipak, rekla je ona, američki potrošači bi trebalo da budu u stanju da to izdrže.

(Biznis.rs)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime