7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Vatikan poslao Boliviji dnevnik sveštenika koji je seksualno zlostavljao maloljetnike

Vatikan je Boliviji poslao dnevnik pokojnog jezuitskog sveštenika Alfonsa Pedrahasa, koji je navodno priznao da je zlostavljao desetine maloljetnika u Boliviji 70-ih.

Društvo Isusa iz Bolivije saopštilo je da im je dnevnik poslao Vatikanski Dikasterijum za doktrinu vjere, koji se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja sveštenstva.

U saopštenju Društvo navodi da je dnevnik predalo tužilaštvu u gradu Kočabamba, gdje je došlo do navodnog zlostavljanja.

Društvo je tražilo kopiju dnevnika koji je napisao Pedrahas, koji je preminuo 2009. godine, kako bi saznalo šta u njemu piše nakon što je nekoliko odlomaka objavio u aprilu španski list El Pais.

U dnevniku, Pedrahas navodno priznaje da je zlostavljao 85 maloljetnika, uglavnom u internatima u Kočabambi između 1970-ih i 1990-ih.

Nekoliko dana nakon što je slučaj Pedrahas izašao na vidjelo, poglavar rimokatoličke crkve Papa Franjo poslao je jednog od svojih najboljih istražitelja seksualnih zločina u Boliviju.

Španski sveštenik Žordi Bertomeu je ranije vodio istrage o zlostavljanjima koja su činili sveštenici u Čileu i Paragvaju.

Do sada se vodi najmanje 12 sudskih istraga protiv pripadnika sveštenstva u Boliviji, od kojih je jedna već rezultirala kaznom od 10 godina zatvora za sveštenika optuženog za silovanje.

(Beta)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime