26 C
Podgorica
18.06.2024.

Vašington post: Ukrajini ponestaje opcija

Nemogućnost postizanja uspjeha na ratištu mogla bi da “nagrize” stranu podršku Kijevu, upozorava američki list “Vašington post”.

“Ukrajini ponestaje opcija u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, pošto se vremenski okvir Kijeva za postizanje napredovanja zatvara”, piše list.

List ističe da “napredak Kijeva ostaje izolovan na nekoliko sela, ruske trupe napreduju na sjeveru, a plan za obuku ukrajinskih pilota za `F-16` američke proizvodnje je odgođen”, navodi list.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici možda pozivaju na strpljenje, ali “vremenski prozor za Ukrajinu za izvođenje ofanzivnih operacija je ograničen” zbog “negostoljubivog vremena” u regionu u jesen i zimu, navodi se u tekstu.

“Bez naprednijeg naoružanja predviđenog za jačanje linije fronta ili potpuno angažovanih snaga koje se i dalje drže u rezervi, malo je vjerovatno da će Ukrajina moći da obezbijjedi prodor u kontraofanzivi”, navodi list.

U članku se, takođe upozorava da “nemogućnost ukrajinskih snaga da dođe do odlučujućeg uspjeha na ratištu izaziva strahove da sukob postaje ćorsokak i da bi međunarodna podrška mogla da erodira”.

Očekuje se da će se pozivi Vašingtonu da smanji svoju vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini “pojačati” nakon predsjedničkih izbora u SAD 2024. godine, prenosi “Srna”.

Ranije ove nedjelje, list je citirao povjerljivi izvještaj američke obavještajne službe, koji sugeriše da “ukrajinska kontraofanziva neće uspjeti da stigne do ključnog grada na jugoistoku – Melitopolja” i da cilj presijecanja ruskog kopnenog mosta koji povezuje Donbas sa Krimom u južnoj provinciji Zaporožje ove godine neće biti postignut.

Prema ruskim procjenama, Ukrajina nije uspjela da ostvari značajnije rezultate, ali je izgubila više od 43.000 vojnika i skoro 5.000 komada teške opreme od pokretanja svoje kontraofanzive. Kijev je do sada tvrdio da je zauzeo nekoliko sela, ali se čini da se ona nalaze na većoj daljenosti od glavnih ruskih odbrambenih linija.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime