27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Varhelji: Ko želi da bude u vlasti, mora pratiti evropski kurs

Većina građana Crne Gore podržava članstvo države u Evropskoj uniji (EU) i ko god želi da je na vlasti u zvaničnoj Podgorici moraće da prati volju naroda, poručio je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji, koji je prethodnih dana boravio u posjeti Podgorici, kazao je da je Crnoj Gori sve na raspolaganju da postane naredna članica EU i da Vlada i parlament imaju kapacitet za sprovođenje neophodnih reformi.

On je, u intervjuu Vijestima, rekao da su u Briselu, ali i članicama EU, veoma dobro primljeni dosadašanji rezultati Vlade.

„Moja poruka je da su vrata EU otvorena. Crna Gora je najviše napredovala u pregovorima o pridruživanju, premda je izgubila više od tri godine do sada. Ali uz brzinu i kvalitet rada koji smo vidjeli kod nove vlade i nove političke koalicije – to znači da je brzo moguće isporučiti rezultet“, naveo je Varhelji.

On je kazao da se nada da bi Crna Gora završna mjerila za poglavlja 23 i 24 dobiti predstojećeg ljeta.

Na pitanje da li Crna Gora može postati članica EU do 2030. godine, Varhelji je rekao da je glavno pitanje može li se Crna Gora pripremiti da to postane.

On je kazao da su imenovanja u pravosuđu bila ključna i da je srećan što je rad počeo time.

„Sada pravosuđe, što se tiče imenovanja, postaje potpuno funkcionalno. Još ima nekih nezavršenih imenovanja oko kojih sam podsticao Vladu i parlament da ih završe, a ima i nekih zakonodavnih obaveza u vezi sa pravosuđem. Veliki dio je obavljen, ali nadam se da će i ostatak moći da se završi prilično brzo“, rekao je Varhelji.

Na pitanje da li očekuje da kolacija Za budućnost Crne Gore bude kontruktivan partner ili misli da je ona prosrpski i proruski orjentisana, Varhelji je podsjetio da velika većina građana Crne Gore podržava njen ulazak u EU, i zbog toga će, smatra on, ko god da je na vlasti u zvaničnoj Podogrici, morati da prati volju naroda.

„U suprotnom bi bilo veoma teško. Mislim da je ovo nešto što će se u svakoj rekonstrukciji Vlade uzeti kao prvo načelo“, dodao je Varhelji.

On je, komentarišući posjetu predsjednika Republika Srpske Milorada Dodika predsjedniku crnogorskog parlamenta Andriji Mandiću, kazao da su takve posjete „prolazne“.

„Znajući gdje se građani Crne Gore nalaze u pogledu svoje orijentacije, ove posjete su prolazne. Odlučnost koju sam vidio je jasna i glasna, tako da ne mislim da jedna posjeta to može promijeniti“, rekao je Varhelji.

Na pitanje kako gleda na optužbe da zastupa interese Srbije u Evropskoj komisiji, Varhelji je kazao da čovjeku treba suditi po njegovim rezultatima.

(Mina)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime