30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) usvojile su sa 84 glasa “za” Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Protiv je bilo 19 članica UN, uzdržanih 68. Crna Gora je podržala rezoluciju.

Minutom ćutanja za stradalog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija počela je sjednica u UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Ishod glasanja u UNIshod glasanja u UN (Foto: UN TV)

UAE će biti uzdržan, Kuba, Venecuela, Nikaragva i Azerbejdžan protiv rezolucije

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamed Abušabab rekao je da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid i da su to priznali međunarodni sudovi. Izjavio je da je njegova zemlja prva poslala humanitarnu pomoć i da oni podržavaju Balkan na putu oporavka i pomirenja.

“UAE snažno podržava sadržaj rezolucije a porodice žrtava zaslužuju najveće poštovanje”, rekao je Abušabab.

No, kako je rekao, sada je pogrešan trenutak za predstavljanje rezolucije i tu se vidi značajna politizacija. Naglasio je da genocid u Srebrenici predstavlja pitanje koje ne smije da se zloupotrijebi kao politička igra i zato će UAE biti uzdržana prilikom glasanja.

Angola je najavila da će biti uzdržana povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Egipatski predstavnik Omel Abdel Kalek rekao je da se ta zemlja zalaže za konsenzus svih država regiona povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.  Egipat se, kazao je, protivi ishitrenom procesu da se predstavi nacrt rezolucije a upozorava da to baca sumnju na namjeru rezolucije. No, kaže Kalek, najavljuje se podrška lišena bilo kakvih političkih ocjena ili rangiranja.

Predstavnica Nikaragve Rosalia Palasios naglasila je da su protiv rezolucije, ističiući da je prilikom predlaganja ovog dokumenta jasno bilo duplih standarda.

Predstavnik Venecuele Aleksander Deluze rekao je da žrtve Srebrenice zaslužuju obilježavanje na osnovu konsenzusa svih država regiona i da ta zemlja apeluje da se nastavi proces koji je započet u Dejtonu.

Kubanski predstavnik Ernesto Guzman rekao je da će ta zemlja biti protiv rezolucije. On je rekao da odbacuju formulacije koje mogu da dovedu

Azerbejdžanski predstavnik Jašar Alijev rekao je da ta zemlja neće glasati o ovoj rezoluciji, navodeći da ta zemlja osuđuje sve zločine i uplitanje u unutrašnja pitanja individualnih država.

“Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne ratne rane i kako su važni odgovornost da bi se izgradio mir i da bi se postigla pravda. Potvrđuje svoju podršku teritorijalnom integritetu svih balkanskih država”, rekao je Alijev.

Predstavnik Namibije Nevil Gerce rekao je da će ta zemlja biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. On je rekao da ta zemlja snažno osuđuje sve akte genocida i zločine, gdje god da su se desili.

NR Kina biće protiv predložene rezolucije

Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama Fu Kong najavio da će Kina glasati protiv rezolucije na sjednici Generalne skupštine UN.

“Rezolucija nije usklađena i ne služi pomirenju unutra BiH, ali i zemalja regija koje žele mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Kina neće imati alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije”, kazao je Kong.

On je rekao da je NR Kina uvijek poštovala suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Vučić: Mi nismo genocidan narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u zgradu UN-a unio zastavu Srbije.

“Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode. Upravo sam je ponio sa sobom u zgradu UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod. Živjela Srbija”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da nije lako govoriti protiv rezolucije, i da je jasno da je ovo politizacija cijelog pitanja, u režiji moćnih i slilnih.

Vučić u UN-uVučić u UN-u (Foto: UN TV )

Predsjednik Srbije rekao je i da je teško govoriti poslije Njemačke, ali ističe da se postavlja pitanje zašto se baš sada govori o ovoj temi.

“Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici”, rekao Vučić, pozivajući se da se rezolucija odbaci.

On kaže da se opravdano postavlja pitanje zašto se donosi rezolucija kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni. Upitao je zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već donijeli rezoluciju 2015. godine.

Upitao je stalnog predstavnika Njemačke zašto su krili pripremu za ovu rezoluciju, i zašto se nikada ne osuđuju zločini nad srpskim narodom u oba svjetska rata.

“Neću da govorim o Gazi svim drugim mjestima, ali neću da ne pomenem mjesta gdje su stradali Srbi. Hoće li ova rezolucija da donese pomirenje u BiH. Ja u to snažno sumnjam. Moraćemo čvrsto da radimo na pomirenju”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, jedna mala zemlja sa Balkana ne boji se da kaže da će biti protiv ove rezolucije, i upozorava da će usvajanje ove rezolucije da otvori Pandorinu kutiju.

“Ovo nije zbog pomirenja i sjećanja, već je nešto što će da otvori stare rane i otvori politički potres ne samo u našem regionu. Mi danas ne branimo samo sebe, nego sobodan svijet i principe međunarodnog prava”, rekao je predsjednik Srbije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime