8.9 C
Podgorica
23.02.2024.

UP: Institucije Perua nisu kontaktirale Crnu Goru zbog Berišaja i šverca kokaina

Institucije države Peru nijesu kontaktirale Upravu policije Crne Gore povodom istrage koju, prema medijskim izvještajima, vode protiv crnogorskog državljanina Nikole Berišaja zbog šverca kokaina, saopštili su za Portal RTCG iz policije.

“Uprava policije nije dobila zahtjev od nadležnih organa države Peru u odnosu na lice za koje ste izrazili interesovanje, a zbog krijumčarenja opojne droge kokain. N.B. nije evidentiran u registrima Uprave policije kao izvršilac krivičnih djela”, kazali su nam iz Uprave policije povodom pitanja o evetualnoj komunikaciji institucija u Podgorici i Limi o istrazi protiv Berišaja.

Kako je portal Javnog servisa već pisao, u istrazi o švercu 114 kilograma kokaina koji je nedavno otkriven peruanska policija kao lidera kriminalne organizacije identifikovala je Nikolu Berišaja, crnogorskog državljanina koji navodno djeluje kao emisar albanskih trgovaca drogom.

O tome je članak, pozivajući se na tamošnje vlasti, objavio peruanski portal “panamericana.pe”, a prilog je objavljen i na peruanskim televizijama.

Kako prenosi portal “panamericana.pe”, vlasti su kriminalnu organizaciju koja švercuje kokain nazvale “Rols Rojs”.

“U operaciji velikih razmjera, Uprava za borbu protiv droga Nacionalne policije Perua (DIRANDRO) razbila je kriminalnu organizaciju poznatu kao ‘Rol Rojs’. Operacija, nazvana “Protokol 2023″, izvedena je istovremeno na tri lokacije, što je rezultiralo zapljenom 114 kilograma kokaina, čija je vrijednost veća od deset miliona američkih dolara”, piše u tekstu.

Navodi se da je Berišaj označen kao lider organizacije.

“Lider organizacije, identifikovan kao Nikola Berišaj alias “Baba”, je crnogorski državljanin koji navodno djeluje kao emisar albanskih trgovaca drogom. Prema navodima vlasti, albanska mafija je jedna od najmoćnijih u jugoistočnoj Evropi. Prema navodima agenata za borbu protiv droge, kriminalna organizacija je trebalo da izveze drogu preko luke Kalao”, piše u tekstu.

Kako je Portal RTCG već pisao, peruanska policija traga za državljaninom Crne Gore zbog šverca 114,5 kilograma kokaina, koji je, kako navode tamošnji mediji, bio namijenjen za Evropu.

U akciji policije i tužilaštva uhapšeno su trojica peruanskih državljana, Santjago Himenez Velaskez, Huan Reina Sančez i Segundo Sangama Flores, kojima je određen petnaestodnevni pritvor.

“Kancelarija tužilaštva specijalizovanog za krivična djela neovlašćene trgovine drogom grada Kalao zaplijenila je 114,5 kilograma kokaina koji je bio sakriven u kamionu. Droga je brodom trebalo da bude poslata za Evropu”, objavio je peruanski portal rpp.pe, a prenio naš portal.

Europol je nedavno formirao Operativnu radnu grupu “Balkanski kartel” čiji je član i Crna Gora, a radi lakše razmjene obavještajnih podataka kako bi bio zaustavljen međunarodni šverc kokaina. Grupa je formirana da bi se pružio odgovor na prijetnju od balkanskih kriminalaca.

Operativna radna grupa okuplja predstavnike zemalja iz regiona Balkana, EU i cijelog svijeta, tako da mogu efikasno da ciljaju kriminalne mreže pod vođstvom članova koji su veoma blisko povezani sa kriminalnim grupama u regionu.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime