4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Uhapšen bivši direktor policije Slavko Stojanović

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su jutros bivšeg direktora Uprave policije (UP) Slavka Stojanovića, saznaju Vijesti.

Stojanović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u vezi sa švercom cigareta.

U ovoj akciji ima još uhapšenih osoba, a u sklopu istog predmeta SDT-a.

U toku su pretresi na više lokacija u Crnoj Gori.

Uhapšen je i Nikšićanin Igor Baćović.

Portaprol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je Vijestima da je po nalogu SDT-a, Specijalno policijsko odjeljenje lišilo slobode Stojanovića i I.B., zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Stojanović je cijeli radni vijek do penzije proveo u policiji, a završio je policijsku školu u Kamenici, Višu kriminalističku u Zemunu, a kasnije i fakultet bezbjednosti u Skoplju. Obavljao je brojne policijske poslove od pripavnika, pozornika, saobraćajca, vođe smjene a kasnije i druge starješinske pozicije u uniformisanom sastavu UP.

Dolaskom Veselina Veljovića 2007. godine na mjesto prvog direktora UP, Stojanović je unaprijeđen za njegovog pomoćnika za Sektor policije opšte nadležnosti, a kasnije i za savjetnika.

Slavko Stojanović tokom rada u policiji prepoznat je kao veoma blizak kadar uhapšenog bivšeg prvog policajca Veselina Veljovića.

U februaru 2013. godine Stojanović je na jednom sumnjivom konkursu, tada na veliko iznenađenje u bezbjednosnom sektoru, izabran za direktora Uprave policije.

Njegov mandat obilježio je početak “rata” sukobljenih klanova u Crnoj Gori kada je u samo pet godina ubijeno preko 40 osoba. Taj mračni period ostaće upamćen i kao godine u kojima su brojne mafijaške likvidacije ostale neriješene…

Mandat direktora obavljao je u sjenci sa rijetkim pojavljivanjima u javnosti, a upućeni su tvrdili da je samo formalno bio šef policije te da se za malo toga pitao dok je bio na čelu javne policije.

Mandat Stojanovića obilježilo je i razbijanje protesta Demokratskog fronta 2015. godine, u toku kojeg je zabilježeno više slučajeva policijske brutalnosti, od kojih je najdrastičnije prebijanje Mija Martinovića i demoliranje njegovog automobila od strane desetak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Zbog tig slulajeva policijske torture Crna Gora godinama dobija packe Evropske komisije, a pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu donijeto je nekoliko presuda…

Ostavku je, međutim, podnio tek krajem krajem marta 2018. godine nakon što su u samom centru Podgorice ubijeni Miloš Šaković i slučajna žrtva mafijaškog obračuna Radivoje Jovanović.

Tada je ostavka obrazložena “zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji Podgorice”.

Nije se dugo čekalo na ono što se u bezbjednosnom sistemu dugo pripremalo – povratak Veselina Veljovića, koji je na drugi mandat izabran u julu 2018. godine. Dva mjeseca nakon njegovog povratka nije više bilo odmora ni za oficira policije – Stojanovića je početkom septembra tadašnji premijer Duško Marković imenovao na dužnost sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Tu je proveo jedno vrijeme, a potom se vratio u policiju nakon čega je u januaru 2021. otišao u penziju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime