5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Ubrzati reforme i potvrditi posvećenost pristupanju EU

Za Crnu Goru je važno da ubrza tempo sprovođenja reformi i na djelu potvrdi svoju posvećenost evropskom putu. To će se najbolje demonstrirati kroz ispunjenje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, zaključeno je na sastanku ministarke evropskih poslova, Maide Gorčević i otpravnice poslove Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, Mire Vuić.

Ministarka Gorčević je, kako je saopšteno, zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Mađarka pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, naročito u dijelu pružanja ekspertize u više pregovaračkih oblasti.

Iz resora navode da Gorčević je informisala otpravnicu poslova o planovima Vlade i Ministarstva evropskih poslova usmjerenim na ispunjenje preporuka iz Izvještaja EK i ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

„Ova Vlada je odlučna da ubrza reforme. Želimo da našim evropskim partnerima pokažemo da je Crna Gora kredibilan partner i država koja zaslužuje da zauzme mjesto u evropskoj porodici. I još važnije za ovu Vladu je da, kroz istinske reforme, naši građani osjete opipljive rezultate i boljitak u svim sferama života jer je to suština ovog procesa transformacija našeg društva ka evropskim vrijednostima i standardima“, kazala je Gorčević.

Dodaje se da otpravnica poslova Vuić je čestitala ministarki Gorčević stupanje na novu dužnost izrazivši očekivanje da će novoformirana Vlada i Ministarstvo evropskih poslova “biti uspješni u sprovođenju reformi i finalizovati proces pristupanja EU”.

Ona je istakla da Crna Gora, i u narednom periodu, može da računa na snažnu podršku Mađarske, a posebno tokom predsjedavanja te države Savjetom EU u drugoj polovini 2024. godine.

„Na Crnoj Gori je da intenzivira reforme i pokaže rezultate. Na tom možete računati na podršku prijateljske Vlade Mađarske koja će nastaviti da vas podržava – tehnički, ekspertski i politički“, poručila je otpravnica poslova.

Sagovornice su razmijenile mišljenje daljim izazovima i planovima u procesu pristupanja, te potrebama za ekspertskom podrškom u više pregovaračkih poglavlja, poručuju iz resora.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime