26 C
Podgorica
18.06.2024.

U oktobru spriječen uvoz 9.900 kg hrane, inspektori naplatili gotovo 55.000 eura

Inspektori su u oktobru spriječili da na crnogorsko tržište dospije nešto više od 5.000 kilograma krastavca lošeg kvaliteta. Pošiljka je uništena, a zbog veće količine pesticida nego što je dozvoljeno sa granice je vraćeno i 5.815 kilograma tog povrća.

U izvještaju za oktobar koji je objavila Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove piše da je spriječen uvoz čak 9.900 hrane za životinje zbog veće količine prisustva celuloze, nego što je dozvoljeno.

Rezidue pesticida sadržalo je i 1.882 kilograma kornišona, kao i 8.206 kilograma paradajza.

Za upotrebu, po standardima koje moramo da ispoštujemo nije bilo ni 635 kilograma paprike i kao ni 560 kilograma boranije. I te pošiljke su vraćene sa granice.

Fitosanitarna inspekcija je pri izvozu pregledala 543 pošiljke i izdala 499 fitosertifikata za izvoz – mandarina, rezane drvene građe, hrane za životinje i grožđa.

“Fitosanitarni inspektori su u izvještajnom periodu naplatili naknade u iznosu od 54,980.49 eura”, navodi se u dokumentu.

Kontrolisali su objekte za proizvodnju, promet i skladištenje sjemenskog i sadnog materijala (na veliko i malo), objekte za promet sredstava za ishranu i zaštitu bilja (na veliko i malo) i objekte za primarnu proizvodnju hrane biljnog porijekla.

“Ukupno je uzeto 330 uzoraka pri uvozu od čega je za devet uzorka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima. U oktobru, labaoratorijski je ispitano 23,22 odsto pošiljki iz uvoza”, navodi se u izvještaju.

Cilj kontrola je, kažu, provjera stepena ispunjenosti propisanih zahtjeva u oblasti zdravstvene zaštite bilja, sjemena i sadnog materijala, sredstava za zaštitu i ishranu bilja, bezbjednosti hrane i drugih zakona iz nadležnosti te inspekcije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime