9.1 C
Podgorica
23.02.2024.

U Crnu Goru tokom minula četiri mjeseca došlo preko 33 hiljade Ukrajinaca!

Od izbijanja rata u Ukrajini, 24. februara, u Crnu Goru je ušlo 33.126 državljana te zemlje, a napustilo 23.829, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova do 26. juna ove godine.

Prema evidencijama MUP-a, do sada je registrovano 4.649 zahtjeva za odobrenje privremene zaštite podnijetih od osoba iz Ukrajine, od kojih je 1.591 odobren, dok su ostali u proceduri odobravanja, prenosi Pobjeda.

Osobe iz Ukrajine se najčešće obraćaju MUP-u sa pitanjima koja se tiču zdravstvene zaštite i ostvarivanja prava na rad.

Svi državljani Ukrajine koji trenutno borave u Crnoj Gori, po osnovu dozvole o boravku, kao i oni koji bi mogli potencijalno doći kao izbjeglice, biće obuhvaćeni Odlukom o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine, koju je Vlada usvojila prije dva dana na osnovu predloga MUP-a, temeljeno na preporukama Evropske komisije.

Važenje te vanredne mjere oročeno je na godinu.

Odlukom se, na praktičnom planu, definiše da svi državljani Ukrajine koji ispunjavaju uslove za dosadašnje produženje privremenog boravaka mogu podnijeti zahtjev kod područnih jedinica i filijala MUP-a, iako nemaju važeću putnu ispravu, s tim što će biti u obavezi da je dostave naknadno.

MUP je nadležan za izdavanje isprava kojima se odobrava privremena zaštita i izdavanje uvjerenja o jedinstvenom matičnom broju, kako bi osobe iz Ukrajine koje ispunjavaju uslove za ostvarivanje privremene zaštite ostvarile svoja prava.

Prema podacima MUP-a, prije početka rata u Crnoj Gori je bilo više od dvije hiljade ukrajinskih državljana, te ih sada, zajedno sa onima koji su pobjegli, ima preko deset hiljada.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime