25.9 C
Podgorica
13.07.2024.

U Crnoj Gori više od 5,6 hiljada ukrajinskih izbjeglica

U Crnu Goru je, od početka ukrajinske krize, došlo ukupno 8.333 ukrajinska državljanina, od kojih je izašlo 2.667, tako da ih je trenutno u državi 5.666, kazao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je većina ukrajinskih državljana smještena kod prijatelja i rođaka, a ima i onih koji imaju nekretnine u Crnoj Gori.

Miljanić je istakao da je posljednjih dana priliv izbjeglica iz Ukrajine na dnevnom nivou nešto manji nego ranije.

“Nijesmo imali veći priliv od onog u Bijelom Polju, kada je primljena grupa od 31 izbjeglice. Pružen im je smještaj u hotelu Bijela Rada i zahvalnost vlasniku i menadžmentu za taj humani potez. Vodićemo računa o njima i o drugima koji budu došli poštujuću sve međunarodne propise”, kazao je Miljanić.

On podsjeća da Crna Gora ima dva prihvatna centra, na Božaju i u Spužu, koji raspolažu sa 164 smještajne jedinice.

Prema njegovim riječima, od početka krize u azilu u Spužu smješteno je osam izbjeglica iz Ukrajine.

“U dogovoru sa lokalnim upravama, ako bude trebalo, odnosno ukoliko bi imali veći priliv izbjeglica, obezbijeđeno je alteranativno još 500 smještajnih kapaciteta. Takav scenario ne očekujemo, jer posljednjih dana imamo više izlazaka iz zemlje nego ulazaka”, kazao je Miljanić.

On je dodao da od ranije u Crnoj Gori privremeno ili stalno boravi oko dvije hiljade Ukrajinaca, tako da je većina izbjeglica smještena kod njih, prenosi Portal RTCG.

Oni, kako je kazao, moraju da se prijave u turističke organizacije, a onda i Upravi policije, dobijaju turističku vizu, ali s obzirom da je Vlada usvojila posebnu uredbu, njima je boravak obezbijeđen do godinu.

“Za sada je podnijet 761 zahtjev za privremenu zaštitu, veći dio su žene i djeca. Najveći broj zahtjeva je u Baru, zatim Budvi, Tivtu i Podgorici, a u drugim opština to je oko 30 zahtjeva”, kazao je Miljanić.

On ističe da ovo nije situacija nalik izbjegličkoj krizi iz Sirije ili drugih zemalja Bliskog istoka.

“Zato ne očekujemo nelegalne prelaske, ali smo spremni i za takve slučajeve”, rekao je Miljanić.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime