9.8 C
Podgorica
22.02.2024.

Turske banke gase ruske račune

Turske banke počele su da zatvaraju račune ruskih preduzeća i pooštravaju politiku za pojedince nakon prijetnji sekundarnim sankcijama iz SAD, objavio je u četvrtak poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na finansijske konsultante i vlasnike preduzeća.

Izvori su rekli da se situacija pogoršala nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden u decembru potpisao izvršnu uredbu kojom je najavljeno da bi se mogle uvesti sekundarne sankcije stranim bankama za koje se sumnja da podržavaju Rusiju.

Pojavili su se ranije ovog mjeseca izvještaji da su turske finansijske institucije prekinule veze i obustavile obradu plaćanja sa skoro svim ruskim bankama kako bi izbjegle rizik od sankcija.

Prema izvještaju Vedomosti, najmanje dvije turske banke počele su da zatvaraju račune značajnog broja ruskih kompanija i banaka nakon što je Vašington zaprijetio da će ih dodati na svoju crnu listu. Druge dvije turske banke počele su da izdaju 30-dnevna obavještenja o zatvaranju ruskim korporativnim klijentima koji su otvorili račune nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

“Ovo se uglavnom odnosi na preduzeća koja su koristila Tursku kao tranzitnu jurisdikciju za poravnanja i isporuke, kao i na trgovce naftom i gasom”, rekao je za Vedomosti Iskander Mirgalimov, međunarodni konsultant za plaćanje ruskih preduzeća.

On je precizirao da se individualni klijenti suočavaju i sa strožim ograničenjima prilikom otvaranja računa, uključujući i zahtjev za održavanje visokog bilansa. Aleksej Jegarmin, koji je na čelu Rusko-turskog poslovnog savjeta, rekao je za list da Moskva i Ankara trenutno pregovaraju “kako bi pronašli rješenje”.

Američki zvaničnici su više puta isticali Tursku kao potencijalno središte izbjegavanja sankcija, a neki zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog navoda o trgovini između turskih firmi i sankcionisanih ruskih subjekata, prenosi Politika. Nezavisne novine

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime