17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Teniski savez Crne Gore: Ako nam ne pomognu, bićemo primorani da otkažemo sva takmičenja

Nakon najave Atletskog saveza Crne Gore da će biti prinuđen da obustavi sve aktivnosti, a poslije odluke v.d. direktora Uprave za sport i mlade da van snage stavi sopstvenu odluku o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu i vrati je Komisiji za procejnu programa (koja je u međuvremenu ostala bez dva člana, Anđele Bulatović i Milana Tičića, koji su podnijeli ostavke) na ponovno odlučivanje, oglasio se i Teniski savez Crne Gore, sa istim problemom.

TSCG je najavio da će, ako se ne pomogne tenisu, primoran da otkaže sva takmičenja i uruši sve ono što je proteklu deceniju radio da bi došao u poziciju da u Crnoj Gori može da organizuje oko 30 međunarodnih takmičenja u 2022. godini.

Iako je počeo četvrti mjesec, zbog periperija Uprave za sport i mlade i kašnjenja sa dodjelom budžetskih sredstava u okviru sufinansiranja, crnogorske sportske organizacije našle su se u nezavidnom položaju, bez potrebnih sredstava za sprovođenje svojih redovnih aktivnosti.

“Tenis je jedan od pet stalnih sportova koji predstavljaju Crnu Goru na Olimpijskim igrama, ali država tenis, koji je najpopularniji individualni sport na svijetu, tretira ispod nivoa amaterskih neolimpijskih sportova.  Najnovija raspodjela sredstava Uprave za sport i mlade samo je pokazatelj da osobe koji su na pozicijama odlučivanja nemaju elementarno sportsko znanje i razumijevanje šta sport znači. TSCG je prvobitnom raspodjelom sredstava na konkursu  dobio 30% manje novca nego prošle godine. Program za koji smo tražili nešto više od 500 hiljada eura sufinansiran je sa svega 55 hiljada u odluci koju je direktor Marko Begović poništio nakon svog nezakonitog djelovanja. Prethodne dvije godine TSCG iz budžeta je dobio po 80 hiljada eura”, navodi se u saopštenju TSCG.

“Imali smo očekivanja da će ovogodišnji budžet biti bar za 30% veći od prošlogodišnjeg, s obzirom da je TSCG ove godine prijavio organizaciju BJKC (Fed kup) i Dejvis kupa, kao i 12 profesionalnih turnira. U maju i junu TSCG će organizovati četiri fjučers turnira nagradnih fondova od 15 hiljada dolara i dva turnira nagradnih fondova od po 25 hiljada dolara. Isto je planirano za drugi dio godine. Samo za profesionalne turnire nagradni fond bez troškova organizacije iznosi 220 hiljada dolara, dok bi organizacija dva reprezentativna takmičenja koštala oko 150 hiljada eura.

“Osim što ni u aprilu od države kompletan sport nije dobio jedan euro kako je to kazala i naša proslavljena rukometašica i predsjednica Savjeta za sport Jovanka Radičević, sredstva koja su bila opredijeljena TSCG za svoje programske aktivnosti su na nivou 10% potreba. Sva značajnija teniska takmičenja se održavaju do kraja jula, i pitanje je kako i na koji način će TSCG uspjeti da nađe sredstva za takmičenja crnogorskih tenisera. Savez već kasni sa nabavkom opreme za sve reprezentativne selekcije koje bi trebalo da već početkom juna nastupe na najznačajnijim takmičenjima. Takođe, nijesmo u mogućnosti da kupimo avionske karte, a ako to i budemo mogli do početka takmičenja, biće to po dvostruko većim cijenama kako vrijeme bude odmicalo.

Iz godine u godinu nam se dešava da zbog nerazumijevanja države za teniski sport naši najbolji juniori prihvataju igranje za druge zemlje iz okruženja koje imaju višemilionske budžete, jer TSCG sa 80 hiljada eura nema sredstava da im pomogne u nastojanju da postignu vrhunske rezultate.  Podsjetićemo da za jednog vrhunskog tenisera do njegove 18. godine, to jest do ulaska u profesionalni tenis, roditelji moraju izdvojiti oko pola miliona eura za njegov teniski razvoj.

“Obratili smo se Upravi za sport i mlade sa projektom „Tenis u školama“ kako bi popularisali i omasovili teniski sport, ali smo i tu naišli na nerazumijevanje, kao i za izradu projekta nacionalnog teniskog centra, koji već drugi konkurs Uprave za sport nailazi na nerazumijevanje. Za projekat i projektnu dokumentaciju potrebno je 130 hiljada eura koje savez nema. TSCG ima mogućnost učestvovanja na konkursima Svjetske federacije kao i na raznim programima Evropske unije da isfinansira nacionalni teniski centar, ali to nije moguće uraditi bez projekta. Sva priča o poboljšanju sportske infrastrukture pada u vodu. Podsjećamo da je dolaskom na čelo Uprave za sport i mlade, direktor marko Begović vratio u budžet pola milion eura namijenjenih za sportsku infrastrukturu. To znači da je uprava imala novca za naš projekat, ali i mnogo druge projekte, međutim iz samo njima znanih razloga oni su taj novac vratili u budžet  ne želeći da ga utroše za ono za što je bio namijenjen.  Na sastanku koji je održan u oktobru 2021. godine, a koji je sa rukovodstvom saveza inicirao Marko Begović, na kome su TSCG predstavljali direktor Miloš Karadžić i generalni sekretar Aleksandar Sekulović, Begović je obećao da će obezbijediti sredstva za projekat „Tenis u školama“ i izradu projekta i projektne dokumentacije za nacionalni teniski centar. Svoje obećanje nije ispunio ni tada kada je imao novac opredijeljen za tu namjenu u budžetu niti prilikom konkursa za sufinansiranje programa.

“Teniski sport i rezultati crnogorskih tenisera kao da nijesu bitni za Crnu Goru, čak ni činjenica da je tenis usko vezan sa turizmom i da ćemo direktno samo ove godine državi donijeti kroz tenis 20 hiljada noćenja, nijesu dovoljan razlog da država pomogne tenisu i dolazećim generacijama koje nesporno imaju talenat za najveće rezultate. Iz činjenice da državi donosimo 20 hiljada noćenja proizilazi zaključak da TSCG svojim djelovanjem državi Crnoj Gori donosi mnogo više novca nego što država Crna Gora opredjeljuje za TSCG. Teniski savez je jedan od rijetkih u zemlji koji je za državu na prihodnoj strani, a ne na strani rashoda.

“Ovim putem apelujemo na one koji odlučuju, da još jednom razmotre sve pomenute činjenice, i pomognu teniskom sportu da prevaziđe poteškoće nastale dolaskom Marka Begovića na čelo Uprave za sport i mlade, i da vrate teniskom sportu bar djelić onoga što teniski sport donosi državi na polju promocije ali i finansija. Jer ako se tenisu ne pomogne, primoraćete nas da otkažemo sva pomenuta takmičenje i urušiti sve ono što smo proteklu deceniju radili da bi došli u poziciju da u Crnoj Gori možemo da organizujemo oko 30 međunarodnih takmičenja u 2022. godini.

“A kako TSCG brine o teniserima govori činjenica da proteklih godina 50% svog budžeta koji dobije od države raspodijeli na stipendije teniserima i pomoć klubovima, što je jedinstven slučaj u Crnoj Gori. Na žalost, to je nedovoljno za razvoj jednog tenisera, a kamoli za čitav teniski sport”, navodi se u saopštenju Teniskog saveza.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime