7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Švedski konzorcijum spreman da uloži 100 miliona za Željezaru Nikšić

Među četiri pristigle prijave na međunarodni javni poziv za zakup nikšićke Željezare, koji je raspisan 11. decembra prošle godine i zvanično je zatvoren juče, veoma je ozbiljna ponuda švedskog konzorcijuma “KvalitetsBygg & Über Nordic” iz Stokholma.

Ova velika korporacija koju predstavlja švedski konzorcijum, pokazuje svoje veliko interesovanje za revitalizaciju fabrike čelika u Nikšiću, nudi da pomogne Vladi Crne Gore i Elektroprivredi da nikšićka Željezara bude održiva i da radi na ekološki prihvatljivim principima.

“Korporacija koju predstavlja naš konzorcijum, iza kojeg stoji američka multi korporacija, planira da uloži 100 miliona eura za reorganizaciju Željezare Nikšić, o čemu smo direktno upoznali predstavnike Vlade Crne Gore”, rekao je za A PLUS Per Anderson, izvršni direktor kompanije KvalitetsBygg iz Stokholma koja je dio konzorcijuma zainteresovanog za investiranje u Željezaru Nikšić.

Osim švedskog konzorcijuma “KvalitetsBygg & Über Nordic”, na međunarodni javni poziv za zakup nikšićke Željezare prijavili su se: austrijska internacionalna kompanija “Horst Wiesinger Group” sa sjedištem u Beču, švajcarska kompanija “8B Capital S.A” iz Lugana, i konzorcijum koji čine kineska kompanija “Universal Energy Co.” iz Šangaja, češka kompanija “Energy & Industrial Management Advisory Services” iz Praga, i “Neksan” iz Nikšića, firma u vlasništvu biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Davidović je tri puta “ulazio” u Željezaru, 2003, 2006 i 2011. godine, a bio je zainteresovan i da kupi nekadašnji industrijski gigant Nikšića i Crne Gore za 15 miliona, koliko je Tosčelik platio za Željezaru.

Elektroprivreda (EPCG) koja gazduje nikšićkom fabrikom od početka prošle godine traži investitora koji bipokrenuo proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice.

Javni poziv raspisan je 11. decembra prošle godine i zvanično je zatvoren juče. Moguće je da stigne još neka prijava putem pošte.

Otvaranje ponuda bi trebalo da bude početkom sljedeće sedmice.

Prema javnom pozivu u zakup će se, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor…

Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovčnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime