7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Švedska kompanija zainteresovana za investiranje u Željezaru

Potencijalni investitori iz švedske kompanije Uber Nordic zainteresovani su za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sa saradnicima, razgovarao je sa predstavnicima kompanije Uber Nordic, gdje je potvrđena namjera investitora da pokrene pogone u Željezari i proizvodnju čelika uz potpunu modernizaciju pogona definisanu kroz dinamiku razvoja investicije.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj, Aleksandar Stijović, organizovao je i koordinirao posjetu investitora i sastanke sa svim relevantnim institucijama u cilju zajedničkog pronalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u Željezari Nikšić, kako bi se očuvala postojeća i generisala nova radna mjesta kroz otvaranje novih pogonskih cjelina.

FOTO: Ministarstvo

Prethodno je organizovan sastanak sa rukovodstvom kompanije Elektroprivrede (EPCG), kao vlasnikom Željezare gdje je predsjednik borda direktora EPCG, Milutin Đukanović, predočio potencijalne modele buduće saradnje.

Đukanović je rekao da je u Željezari trenutno zaposleno 288 ljudi kao i da prostor fabrike obuhvata milion metara kvadratnih, dok je pod krovom oko 250 hiljada metara kvadratnih, a investitor je prezentovao investicioni plan sa ciljem pokretanja čeličane, kovačnice i namjenske proizvodnje uz proizvodnju kvalitetnih čelika baziranu na zelenoj tehnologiji.

Finansijski direktor, Frederik Aker i stručni konsultant kompanije Uber Nordic, Radovan Perović, predočili su modele investiranja kompanije do 70 miliona EUR u opremu i pogone Željezare, te posebno naglasili namjeru investitora za dugoročnu investiciju uz postepeno povećanje broja zaposlenih.

Nakon sastanka u EPCG investitori su obišli pogone nikšićke Željezare u društvu predstavnika Željezare, Milana Kosovića i Đorđa Manojlovića i ocijenili starost, kvalitet, postojeće stanje opreme i potencijale za proizvodnju.

Konstatovano da iako trenutno ne radi, Željezara Nikšić posjeduje značajan potencijal, namjenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije, zamjena zastarjele tehnologije kao i nabavka nedostajuće opreme i da bi se u slučaju odluke o ulasku strateškog investitora u Željezaru proizvodnja mogla pokrenuti najranije u roku od dva mjeseca.

Predstavnici kompanije Uber Nordic su naveli da će proučiti sve opcije modela buduće saradnje i iznijeti svoju konkretnu ponudu, baziranu na dobijenim imputima i stanju objekata i opreme, u drugoj polovini januara, kako resornom ministarstvu i Vladi tako i bordu direktora EPCG.

Mujović je pozdravio tu inicijativu i namjere kompanije Uber Nordic da predloži poslovni model za budućnost razvoja Željezare.

On je dodao da bi se kvalitetnim aranžmanom sa stranim kapitalom na ovaj način mogli valorizovati potencijali kojima preduzeće raspolaže, uposlili radnici, sa tendencijom otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja novih proizvodnih kapaciteta.

(Mina)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime