29.6 C
Podgorica
18.06.2024.

Sud u Londonu dozvolio Asanžu da uloži žalbu protiv izručenja SAD-u

Sud u Londonu dao je dozvolu Džulijanu Asanžu da uloži žalbu protiv izručenja SAD. Osnivač “Vikiliksa” bio bi izručen SAD-u za nekoliko dana da je sud odlučio drugačije. Američki sudovi terete Asanža za špijunažu.

Visoki sud u Londonu odlučio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju “zadovoljavajuća uveravanja”, prenosi Gardijan.

Da je sud odlučio drugačije, navodi se, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada poverljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtjev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za maj.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca.

Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima “Apač” u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Potom je Vikiliks objavio na hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuju svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime