8.9 C
Podgorica
22.02.2024.

Stručnjaci rekonstruisali lik djevojke koju su Inke žrtvovale u 15. vijeku (FOTO, VIDEO)

Mumija Huanita je dobro očuvano smrznuto tijelo djevojke koja je poginula kao žrtva bogovima Inka između 1450. i 1480. godine. Imala je između 11 i 15 godina. Njene ostatke otkrili su antropolozi Džon Rajnhard i Migel Zarate na planini Ampat u južnom Peruu, 1995. godine.

Bista napravljena od silikona prikazuje mladu djevojku koja ima izražene jagodice, crne oči i preplanulu kožu. Rekonstrukciju biste uradio je tim poljskih i peruanskih stručnjaka, u saradnji sa švedskim vajarom Oskarom Nilsenom, specijalizovanim za rekonstrukciju lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Medieval Art (@_medievalart)

Bista djevojke naroda Inka predstavljena je na ceremoniji u Muzeju andskih svetilišta na Katoličkom univerzitetu Santa Marija u Arekipi.

„Mislio sam da nikada neću saznati kako je izgledalo njeno lice dok je bila živa. Sada, 28 godina kasnije, ovo je postalo realnost zahvaljujući rekonstrukciji Oskara Nilsona“, rekao je Džon Rajnhard američki antropolog koji je pronašao mumiju poznatu kao „Huanita“ ili „Ledena djevojka Inka“.

Rajnhard je otkrio mumiju 1995. godine na nadmorskoj visini preko 6.000 metara na sniježnom vulkanu Ampato.

Nilson, švedski arheolog i vajar koji se specijalizovao za tri-de rekonstrukcije lica drevnih ljudi istakao je da mu je trebalo „oko 400 sati rada“ da modelira lice.

Bioarheolog, Poljakinja Dagmara Soča iz Centra za andske studije Univerziteta u Varšavi, istakla je na ceremoniji da je prvi korak u postizanju izgleda Huanitinog lica bilo „dobijanje replike lobanje“.

Zahvaljujući svim dobijenim podacima za rekonstrukciju lica djevojke Inka korišćeni su skenovi tijela, DNK studije, etnološke karakteristike, starost, ten“, navodi se u saopštenju univerziteta.

Prema antropološkim studijama, Huanita je žrtvovana između 1450. i 1480. godine, kada je imala između 13 i 15 godina. Bila je visoka 140 centimetara, teška 35 kilograma i bila je dobro uhranjena.

Pretpostavka je da je uzrok smrti jak udarac u desni potiljačni režanj, prema istraživačima sa Univerziteta Džon Hopkins koji su uradili CT skeniranje.

Antropolog Rajnhard otkrio je više od 14 ljudskih žrtava Inka visoko u Andima, uključujući troje djece pronađene u ledenoj jami u argentinskom vulkanu.

Naučnici istražuju aspekte Huanitinog života, način ishrane i predmete pronađene pored njenog tijela. Svi ovi nalazi bili su od pomoći da bolje razumemo njen život i kulturu Inka. Sada možemo da vidimo kako je zaista izgledala, što je čini još živom“, istakao je američki antropolo Džon Rajnhard.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime