6 C
Podgorica
10.12.2023.

Stoltenberg: NATO razmatra trajno povećanje trupa na Kosovu i u regionu

Uradićemo sve što je neophodno da osiguramo da se mandat KFOR-a nesmetano sprovodi, poručio je danas iz Prištine generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

On je rekao da je u toku revizija vojnog prisustva Alijanse na Kosovu i najavljuje da će se skorije odlučiti o tome da li da se uvede trajno povećanje.

Generalni sekretar NATO-a, obilazi region. Nakon jučerašnje posete Bosni i Hercegovini, danas je došao na Kosovo.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon ovog susreta još jednom je osudio dešavanja u Zvečanu maja mjeseca kada je došlo do sukoba između Srba i vojnika KFOR-a, ali i sukob u Banjskoj između grupe naoružanih Srba i pripadnika Kosovske policije.

“Takvi napadi su neprihvatljivi i oni koji su za njih odgovorni – treba da odgovaraju”, naglasio je Stoltenberg.

Konstatovao je da je NATO nakon najnovijih tenzija na Severu „brzo reagovao“.

“Doveli smo još 1.000 dodatnih trupa na Kosovo, kao i teže naoružanje i povećali smo broj patrola na Sjeveru”, kazao je.

Naglašava da je riječ o najvećem pojačanju KFOR-a u poslednjoj deceniji.

“To pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi sa incidentima u maju i septembru”, kazao je.

Upitan da li je NATO spreman i šta će da uradi ukoliko dođe do sličnih incidenata, a kako bi osigurao da ne dođe do širih konflikta u regionu, Stolteberg je podsjetio na dešavaja 90-tih godina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navodeći da Alijansa „mnogo ulaže u bezbjednost regiona“.

“Sigurnosti naroda u ovom regionu i stabilnost ovog regiona bitni su za našu sigurnost”, ocijenio je generalni sekretar NATO-a.

Naglašava da će NATO „uraditi sve što je neophodno da osigura da se sprovodi mandat (KFOR-a) na Kosovu“.

Generalni sekretar NATO-a ujedno otkriva da NATO vrši provjere, odnosno revidira svoje vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

“Koristili smo rezervne snage da odmah povećamo naše prisustvo nakon nasilja u septembru. Sada vršimo reviziju da li bi trebalo da imamo trajno povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili širem regionu. Uradićemo šta je neophodno, trenutno vršimo pregled prilagođavanja našeg prisustva i već smo primjenili hitno povećanje prisustva NATO-a u regionu”, kazao je Stoltenberg.

(KoSSev)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime