12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Stigli predlozi da se saobraćajnice zou po Dostojevskom, Tolstoju, Kurtiju, caru Dušanu…

Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova od 5. oktobra prošle godine do 8. februara ove godine pristiglo je 12 novih predloga i dopuna jednog predloga za imenovanje saobraćajnica u gradu. U ime mještana Komana Branimir Radulović je predložio da se bulevar od Podgorice do Danilovgrada nazove po sudiji Suli Radovom, a da se saobraćajnica u Tološima koja nosi ime Sule Radova preimenuje. Mitar Vuković Vladimir Čađenović predložili su da ulicu dobije Miodrag Džijo Marković, pedijatar, ali i Pavla Bulatovića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore i narodnog poslanika u Skupštini Crne Gore.

Odbornik Nove srpske demokratije Mitar Šušić dostavio je četiri predloga. On je predložio da saobraćajnice nose ime ruskih pisaca Dostojevskog i Lava Nikolajeviča Tolstoja, zatim po Momčilu Gavriću, učesniku Solunskog fronta, kao i po muftiji Šefketu Kurtiju, kao i po caru Dušanu, najznačajnijem vladaru svih Južnih Slovena, prenosi Dan.

Mjesna zajednica Proleter predložilaje da Ulica Pavla Paše Vukovića preimenuje u Ulicu cara Dušana ili Milana Tepića.

O ovim predlozima, kako je saopštio Boris Pejović, predsjednik Savjeta, članovi ovog skupštinskog radnog tijela će se izjasniti na sjednici koja će biti održana sredinom mjeseca. Pejović je naveo da im je Sekretarijat za komunalne poslove dostavio četiri zahtjeva građana na nadležnost.

– Proslijeđen nam je zahtjev Veronike Vukotić za postavljanje kućnog broja i naziva ulice, zatim zahtjev grupe građana iz Zagoriča koji su tražili određivanje brojeva na stambenim zgradama i porodičnim kućama, kao i zahtjev Milenka Miloševića, koji je u ime građana Fruškogorske ulice tražio određivanja brojeva na porodičnim kućama. Takođe, proslijeđen nam je i zahtjev Borisa Boškovića koji je tražio postavljanje kućnog broja. Ovi zahtjevi su proslijeđeni Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj, kako bi dostavili opise ovih neimenovanih ulica, sa urbanističkim karakteristikama, nakon čega će Savjet postupiti po zahtjevima – naveo je Pejović.

Procedura za imenovanje saobraćajnica

Predsjednik Savjeta Boris Pejović objašnjava proceduru određivanja naziva ulica.

– Procedura je propisana Odlukom o obrazovanju radnih tijela Skupštine Glavnog grada, a primjenjuju se i odredbe Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o spomen – obilježjima. Odredbama člana 10 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano je da naziv naselja, ulice i trga određuje skupština jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica, odnosno trg. Naselje, ulica i trg mogu dobiti naziv po geografskim i drugim pojmovima, značajnim događajima ili istaknutim ličnostima. Ako se naziv naselja, trga ili ulice određuje po značajnom događaju ili istaknutoj ličnosti primjenjuje se zakon kojim se uređuju spomen-obilježja – naveo je Pejović.

On je naveo da naselja, ulice i trgovi na području jedinice lokalne samouprave ne mogu imati isti naziv.

– O promjeni naziva odlučuje skupština jedinice lokalne samouprave. Inicijativu za promjenu naziva naseLja, ulice i trga može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave ili 30 odsto građana koji imaju biračko pravo u naselju, odnosno naseljima za koja se zahtijeva promjena. Članom 2 stav 2 Zakona o spomen-obilježjima je propisano da se nazivi javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i dr.) smatraju spomen-obilježjima, ako simbolizuju vrijednosti kojima se trajno obilježavaju značajni događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, njeguju ljudski ideali i kulturno-istorijske tradicije i odaje počast borcima za slobodu, civilnim žrtvama rata i masovnim stradanjima ljudi – naveo je Pejović.

(Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime