19.9 C
Podgorica
17.06.2024.

Stejt department: Razočarani smo što su dvije sankcionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije

Aleksandar Vulin je jedan od najkontroverznijih aktera na srpskoj političkoj sceni – za koga se smatra da je čovjek sa snažnim ruskim vezama… Za Nenada Popovića se navodi da održava bliske veze sa Kremljom i da koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio

“Razočarani smo kada vidimo dvije sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi”, naveo je portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike. Prema najavama mandatara Miloša Vučevića, nova Vlada Srbije imaće i dva člana koji su pod sankcijama SAD: Aleksandra Vulina, koji je predložen za potpredsjednika vlade, i Nenada Popovića, predloženog za ministra bez portfelja.

“Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama”, navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta. Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević saopštio je u utorak imena ministara koje će predložiti za novi sastav Vlade.

Čitajući imena sastava budućeg kabineta Vučević je, između ostalog, kao budućeg potpredsjednika vlade naveo i Aleksandra Vulina – jednog od najkontroverznijih aktera na srpskoj političkoj sceni – za koga se smatra da je čovjek sa snažnim ruskim vezama i koji se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država zbog „koruptivnih i destabilizujućih djela“, zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje riješenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamjernih aktivnosti u Srbiji i regionu”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) kada su sankcije uvedene u julu 2023.

Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i obavještajne finansije, poručio je tada da američke vlasti neće oklijevati da sankcionišu zvaničnike koji zloupotrebljavaju funkciju za ostvarivanje lične koristi – istovremeno podrivajući demokratiju na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

“Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem – pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unaprijedilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da institucije čiji je bio čelnik u prošlosti nisu na meti sankcija.

Američki Stejt department uveo je u novembru 2023. sankcije protiv Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanija koje se povezuju sa njim.

“Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio”, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Popović je nekadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjdnik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije.

“Nenad Popović je bio ministar srpske vlade od 2017. do 2022. godine, a osnovao je nacionalističku Srpsku narodnu partiju 2014. Popović je vlasnik brojnih kompanija i holdinga u Srbiji i Rusiji. Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslove u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze sa visokim liderima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju da obezbijedi poslove za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske privrede, kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevjere i poreske šeme. Stejt department označava Nenada Popovića kao nekoga ko radi za sektor elektronike Ruske Federacije. Popovićevi glavni holdinzi sa sjedištem u Rusiji uključuju ‘Asset Electro LLC’ i ‘Asset Automation LLC’. ‘Mosen Esset Management LLC’ upravlja svakodnevnim operacijama Popovićevih holdinga u Rusiji”, saopštile su američke vlasti.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime