6 C
Podgorica
10.12.2023.

Šta raditi ako vas ujede osa, pčela ili stršljen

Većina insekata našeg podneblja nemaju otrov koji bi odmah pri ubodu ugrozio čovjeka. Najčešći ubodi su od pčele, ose i stršljena, a na mjestu uboda se javlja samo otok i bol, a kasnije svrab. Pčela napada samo kada je ugrožena, i tada gubi žaoku i umire. Osa takođe, bode u samoodbrani. Stršljen napada veoma rijetko, uglavnom kada brani svoje gnijezdo. Ima veću žaoku od ose, tako da njegov ubod više i boli.

Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja osa ili pčela (roj) mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem nervnog sistema. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije, piše Stetoskop.

Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno djelovanje na mjestu uboda. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na ozlijeđenom mjestu pocrveni. Ukoliko se po ubodu pojavljuju crveni pečati po tijelu, otok, otežano disanje, otoci u predjelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju. Tada je obavezno javljanje ljekaru, jer kod preosejtljivih osoba moguć je pravi anafilaktički šok.

Kako reagovati

Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komad leda iz frižidera. Na mjesto uboda, stavite oblogu sa ledom, kortikosteroidnu mast ili kremu.

Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sastružite stranom noža ili noktom. Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mjesto ujeda, operite sapunom i vodom, i stavite na mjesto uboda hladne obloge.

Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umjerenog otoka, prijavite to ljekaru koji će vam vjerovatno preporučiti testiranje na alergiju. Preosjetljivost na pčelinji otrov može da se javi i bez prethodnih znakova upozorenja, naročito kod malih beba. Ako se posle ujeda javi koprivnjača po cijelom telu, otežano disanje, promuklost, šištanje, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zadebljan jezik, naduvenost lica, vrtoglavica ili nesvjestica, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Reakcija lekara

Posle smirivanja reakcije, hladnim oblozima, ili kortikosteroidnim kremama terapija je antialergijska i zavisi od težine kliničke slike.

(Stetoskop)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime