27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Srpski zvaničnici deset godinu nisu bili u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Najavljena posjeta premijera Crne Gore Dritana Abazoviću Srbiji biće peta posjeta nekog crnogorskog zvaničnika Srbiji u poslednjih deset godina, a za to vreme niko od zvaničnika iz Beograda nije bio u Podgorici, što prema ocjeni bivših diplomata nije pohvalno, piše portal RTCG.

Još 2013. nekadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović pošao je u prvu zvaničnu posjetu Srbiji. Godinu kasnije, u Beogradu je bio i bivši premijer Igor Lukšić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. dočekao je još jednog crnogorskog premijera Duška Markovića, a četiri godine kasnije u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji bio je i Zdravko Krivokapić.

Za sve to vrijeme niko od zvaničnika iz Beograda nije bio u Podgorici, barem ne zvanično. Bivše crnogorske i srpske diplomate za TVCG kažu da to nije pohvalno i da je vrijeme da se poprave poljuljani odnosi.

Bivši diplomata Srećko Đukić rekao je da je uobičajeno da se vodi računa o reciprocitetu.

“Znači posjeta za posjetom u principu ide i vodi se računa o nekom balansu u tim posjetama. Ovdje je prosto došlo do toga da Srbija gubi sa 5:0 i trebaće vrijeme da se to nadoknadi”, istakao je.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Crne Gore i bivši diplomata Branko Lukovac naveo je da je princip ravnopravnosti ključan u svim diplomatskim odnosima.

“Nažalost, poslednjih godina ti odnosi su u velikoj mjeri poremećeni. I ta načela ravopravnosti i nemiješanje u unutrašnje odnose dovedena su u pitanje. Taj podatak o posjetama na državnom nivou samo su još jedan pokazatelj poremećenih neravnopravnih odnosa dvije zemlje, koje moraju graditi najbolje prijateljske odnose”, kaže Lukovac.

Poziva od crnogorskih zvaničnika srpskim vlastima nije falilo, ali u, kako su više puta isticali, prenatpanim agendama nisu mogli da nađu termin da posjete Crnu Goru.

Uprkos tome, Crna Gora ruku promirenja pruža konstantno, pa je, kako poručuju Đukić i Lukovac, za pohvalu i to što će u Beogradu krajem juna biti i Abazović.

“Uvjeren sam da kada predsjednik Vlade govori o potrebi resetovanja odnosa, upravo ima u vidu to da nakon njegove posjete Beogradu usledi nova runda pregovora, naravno u Podgorici, tako da se polako otpočne proces savladavanja teškoća, otklanjanja sumnji”, navodi Lukovac.

On tvrdi i da unapređenje odnosa sa Srbijom ne može uslijediti preko noći, a isto poručuje i Đukić. Oni vjeruju ipak da će posjeta Abazovića Beogradu trasirati put za inteziviranje dijaloga i rješavanje otvorenih pitanja.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime