5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Srbija: Poljoprivrednici nastavljaju protest i blokade

Subotički poljoprivrednici, treći dan, usporenom vožnjom, od 11 časova blokiraju saobraćaj kroz kružni tok na zapadnoj obilaznici oko grada, na putu prema Starom Žedniku, auto-putu prema Novom Sadu, odnosno graničnom prelazu Kelebija. Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i Đerdapsku magistralu kod Požarevca. Protesti su nastavljeni i u Vojvodini, u Novom Sadu blokirana Rafinerija nafte.

U protestnoj vožnji učestvuje nekoliko desetina traktora sa područja Subotice i okolnih naselja. Propuštaju se samo ambulantna i interventna vozila i automobili i autobusi sa malom decom i bolesnima.

Poljoprivrednici u protestu i dalje traže dizel na pumpama bez akcize za paore kao i uređenje robnih berzi za poljoprivredne proizvode.

Paori navode da će povremene blokade kružnog toka na izlazu iz grada trajati do 16 časova.

Protest poljoprivrednika u Požarevcu

Poljoprivrednici iz udruženja “Stig” blokirali su Đerdapsku magistralu kod Požarevca i raširili transparent “Proizvođači hrane su gladni”.

Put je u blokadi od 12.30 do 13.30, i od 14.30 do 15.30 časova.

Pošto Vlada insistira da ne može da uradi analizu tržišta i uredi robne berze, poljoprivrednici traže da subvencije za sledeću godinu budu 300 evra po hektaru za svu obradivu površinu.

Tvrde da u Braničevskom okrugu nema lažno prijavljeni obradivih površina koje su u statusu mirovanja, ili je to zanemarljiv procenat.

Zahtevaju da plavi dizel mogu da sipaju bez akcize na svim pumpama, jer su neka sela prilično udaljena, a mnogi nemaju kartice koje se sada teško dobijaju. Otvoreni su i da se markira gorivo i kazne oni koji ga zloupotrebljavaju.

Protest je počeo jer su zbog problema na tržištu i monopola ratari bili prinuđeni da prodaju kilogram kukuruza za 13,5 i tvrde da su sa ovim cijenama u gubitku i do 400 evra po hektaru.

Blokada Ravinerije nafte i protesne vožnje u Novom Sadu

Dio poljoprivrednika, koji sa oko 30 traktora treći dan blokira ulaze u Rafineriju nafte u Novom Sadu, danas je održao i tri protestne vožnje u kružnom toku na ulazu u Novi Sad.

Vožnje su trajale po 30 minuta, saobraćaj nije blokiran, ali su se stvarale gužve na izlazu ka auto-putu i ulazu u grad.

Kako najavljuju, nastavljaju sa blokadom Rafinerije, a za sutra je planirana vožnja do centra grada, tačnije Skupštine Vojvodine, gdje počinje sednica u 10 časova.

(A Plus/RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime