16.9 C
Podgorica
30.05.2024.

Srbija dobila novi Vladu, Vučević premijer

 

Sa 152 glasa “za”, 61 “protiv” i bez uzdržanih, od 213 onih koji su pristupili glasanju, poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izglasali novu Vladu Srbije.

Prethodno je većinom glasova odlučeno da će se o programu Vlade glasati javno.

Vladu, na čelu sa Milošem Vučevićem, čini 25 resornih ministara i pet bez portfelja.

Vlada će, na predlog Vučevića imati četiri potpredsjednika.

Mandatar za sastav Vlade Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije 1. maja da članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj.

“Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije”, rekao je Vučević, ali je dodao da se “ne može ignorisati činjenica da se proces opterećuje novouvedenim političkim kriterijumima”.

Rekao je da su očekivanja EU vezana za to da se Srbija “ponizi” priznavanjem nezavisnosti Kosova i pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Naveo je da će Srbija učiniti sve da spreči prijem Kosova u Savjet Evrope iako su joj, kako je rekao, šanse male.

Mandatar Miloš Vučević iznosio je puna tri sata svoj ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije na sednici o izboru nove Vlade.

Vlada se formirala četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima su naprednjaci osvojili natpolovičnu većinu u republičkoj skupštini.

Rok za izbor nove Vlade je 6. maj.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime