5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Šok u IT industriji: Na mjesto „gospodara vještačke inteligencije“, dolazi misteriozna Albanka

Odbor američke kompanije OpenAI, koja je kreirala sistem vještačke inteligencije ChatGPT, saopštio je da je smijenioo suosnivača kompanije i izvršnog direktora Sema Altmana (38) nakon što je, kako se navodi, otkrio da nije bio iskren u komunikaciji sa odborom. Ovaj potez pokrenuo je reorganizaciju u OpenAI – Mira Murati (34), ranije glavni tehnološki direktor, imenovana je za v. d. direktora, saopštila je kompanija. Nekoliko sati kasnije, predsjednik kompanije, Greg Brokman, rekao je da daje otkaz.

„Altmanov odlazak uslijedio je nakon procene njegovog rada. Odbor je zaključio da nije bio iskren u svojoj komunikaciji sa odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoju odgovornost. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI“, saopštila je kompanija, piše Njujork tajms.

Nije odmah bilo jasno šta je dovelo do odluke odbora osim onoga što je navedeno u izjavi. Altman je na platformi „X“ napisao: „Volio sam svoje vreme na OpenAI, a najviše od svega sam volio što radim sa tako talentovanim ljudima“.

Brokman je rekao da Altman i on nisu imali upozorenje o odluci odbora.

„Sem i ja smo šokirani i tužni onim što je odbor uradio. Još uvijek pokušavamo da shvatimo šta se tačno dogodilo“, kazao je on.

Dugogodišnji tehnološki preduzetnik, Altman je pomogao u osnivanju OpenAI uz finansijsku podršku Elona Maska 2015. godine. Mnogi u toj industriji vjeruju da je vještačka inteligencija najveća tehnološka promjena.

U četvrtak uveče, Altman se pojavio na događaju u Kaliforniji, gdje je govorio o budućnosti vještačke inteligencije koja će moći sama da generiše slike, video zapise i zvukove.

Kada je OpenAI prošlog novembra objavio ChatGPT, „chatbot“ je privukao stotine miliona korisnika, oduševivši načinom na koji je odgovarao na pitanja, pisao poeziju i raspravljao o gotovo svakoj temi.

Altmanov odlazak predstavlja udarac za Majkrosoft, koji je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI i ima 49 odsto udjela u kompaniji. Izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela, predstavio je ove godine opsežan plan za korišćenje tehnologije razvijene u OpenAI-u u skoro svim Majkrosoft proizvodima, od pretraživača Bing do njegovog poslovnog softvera. Majkrosoft je u petak popodne rekao da planira da nastavi blisku saradnju sa OpenAI.

Nakon što je najavljen Altmanov odlazak, cijena akcija Majkrosofta pala je za više od jedan odsto, i to za 30 minuta.

Četvoročlani upravni odbor OpenAI je mešavina uglednih stručnjaka za vještačku inteligenciju, tehnoloških rukovodilaca, uključujući Ilju Sutskevera, glavnog naučnika i suosnivača kompanije i Adama D’Angela, izvršnog direktora za sajt Kuora.

Sadašnji i bivši zaposleni u OpenAI-ju bili su šokirani vijestima. Još u petak ujutru, razgovarali su o Altmanu kao da ima dugu budućnost u kompaniji. Istraživači, preduzetnici i investitori izvan kompanije bili su podjednako iznenađeni, a mnogi su pokušali da utvrde zašto je odbor OpenAI donio takvu odluku.

Ko je nova direktora kompanije?
Mira Murati rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porijekla. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gdje je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Dok se svijet iščuđava vještačkoj inteligenciji i raspravlja o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda. Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspjeh njihove tehnologije, koja bi mogla da bude najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

Usavršavanje AI tehnologije vjerovatno će potrajati još neko vrijeme. U međuvremenu, evo nekoliko stvari koje treba znati o Miri Murati.

Njeno interesovanje za vještačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vrijeme, kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog svijeta.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine i tu se nadala da će interakciju sa računarom učiniti „intuitivnom kao igranje loptom“, ali ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu da bude spremna za masovnu publiku.

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svjetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Gugl, uglavnom, svoje istraživanje vještačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan. Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti samo izazvalo još veći šok u javnosti i da bi istu tu javnost trebalo uključiti u razgovor o djelovanju AI.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pjesmu Paranoid Android benda Radiohead, knjigu Devinske elegije Rajnera Marije Rilkea i film „Odiseja u svemiru“.

Izvor: Nova S

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime