18.9 C
Podgorica
17.06.2024.

Slovenija očekuje da Crna Gora postane članica EU 2028. godine

Slovenija očekuje da do 2028. godine Crna Gora postane članica Evropske unije, kazala je na konferenciji za medije predsjednica te zemlje Nataša Pirc Musar. Nju je u Rezidenciji na Cetinju ugostio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je poručio da je Crna Gora je podržala Sloveniju ka njenom sadašnjem članstvu kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, tako da očekujemo slovenačku podršku našoj kandidaturi za period 2026-2027 godina.

Pirc Musar je kazala da očekuje da će Crna Gira ispuniti sve uslove do 2028. godine.

“Milsim da je pravedno da imamo takve ciljeve. Možemo čuti predstavnike EU da je cilj 2030. godina i 2028. godine ako Crna Gora ispuni uslove. Ja i moji državljani ćemo biti srećni ako se to desi”, kazala je ona.

Milatović je kazao da Sloveniju percipiramo kao iskrenog prijatelja.

“Slovenija je bila, jeste i nastaviće da bude najveći zagovornik učlanjenja Crne Gore u EU, a Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i afirmaciji evropskih vrijednosti na Balkanu”, kazao je on.

Kazao je da je u ovom trenutku za našu zemlju jako važna podrška prijateljskih zemalja.

“Slovenija nije samo jedan od najvećih partnera, već zemlja na koju treba da se ugledamo. Na pitanje kako vidim Crnu Goru za pet godina, vidim je kao Sloveniju”, istakao je Milatović.

“Crna Gora je podržala Sloveniju ka njenom sadašnjem članstvu kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija tako da očekujemo slovenačku podršku našoj kandidaturi za period 2026-2027 godina”, kazao je Milatović.

Istakao je da će u četvrtak biti otvoren slovenačko-crnogorski Poslovni forum.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da će Crna Gora uvijek imati iskrenog prijatelja u Sloveniji. Istakla je da je zadovoljna zbog težnje Crne Gore da se što prije pridruži članicama EU.

“U sadašnjim nestabilnim odnosima u svijetu, ne smijemo zaboraviti na Zapadni Balkan. Ako Zapadni balkan bude stabilan, biće i Evropa”, kazala je ona.

Istakla je da je raduše što je Crna Gora otvorila sva poglavlja osim dva i da može služiti kao primjer u regiji. Istakla je da se osjeća naklonost EU prema Crnoj Gori.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime