15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Sijarto: Mađarska blokira pomoć jer Ukrajina prijeti našem suverenitetu

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da Ukrajina prijeti mađarskom suverenitetu zbog navodnih namjera da raznese naftovod Druzhba (Prijateljstvo) koji toj zemlji isporučuje rusku naftu.

Prema njegovim riječima Ukrajina postaje “sve više neprijateljski raspoložena prema Mađarskoj”, jer od 1. septembra “mađarske škole u Zakarpatju neće moći da rade”, a mađarska banka OTP Ukrajina uvrštena je na listu međunarodnih sponzora terorizma.

Osim toga, Sijarto se pozvao na članak Vašington Posta, prema kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno predložio da se digne u vazduh naftovod Druzhba, koji snabdijeva naftom Mađarsku, prenosi Ukrajinska Pravda.

Izjava je objavljena u provladinoj mađarskoj publikaciji Origo. U tekstu se tvrdi da je Ursula fon der Lejen, predsjednica Evropske komisije, navodno odobrila bombardovanje Druzhbe.

“Takva prijetnja je u suprotnosti sa suverenitetom Mađarske, jer je sigurnost snabdijevanja energijom pitanje suvereniteta. Ako neko poziva na nemogućnost snabdijevanja Mađarske energijom, on zapravo napada suverenitet Mađarske”, rekao je Sijarto.

Takođe je obećao da će blokirati svaku vojnu pomoć Ukrajini na nivou Evropske unije dok Kijev ne ukine status međunarodnog ratnog sponzora OTP banci.

(RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime