24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Šeković: Proevropska vlada ili Dritan da vrati mandat

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović poručio je mandataru Dritanu Abazoviću da ima podršku ako želi proevropsku i pro-NATO vladu, u suprotnom, kako dodaje lider SD-a, Abazović treba da vrati mandat. Nakon toga bi, kako navodi, i razgovori o tehničkoj Vladi, dobili dodatni legitimitet. Takva Vlada bi, što se SD tiče, predstavljala bolju alternativu.

“Ukoliko mandatar za sastav nove 43. Vlade Dritan Abazović zaista želi da formira prozapadnu, proevropsku i pro-NATO vladu, kako to javno tvrdi, koja će bez ikakve dileme ograničiti ruski ili bilo koji drugi maligni uticaj na Crnu Goru sa strane, može je predložiti već sjutra, i zasigurno će imati više nego dovoljnu podršku u Parlamentu za takav pristup. U suprotnom, ukoliko iz nekog razloga ima potrebu da formira vladu koja bi umjesto jasne i nedvosmislene građanske, sekularne, antifašističke, evropske i evroatlantske politike sprovodila tuđu – anticrnogorsku, odnosno antidržavnu politiku, sličnu onoj po kojoj će odlazeća vlada Zdravka Krivokapića nažalost ostati upamćena, najbolje je da vrati mandat i stavi tačku na prilično neozbiljan politički kontekst koji prati sastavljanje vlade”, poručio je Šehović.

Krajnje je vrijeme, kaže lider SD-a, da naši građani konačno dobiju i preciznu informaciju oko onoga što je suština čitavog aranžmana – na osnovu kojih političkih i programskih principa mandatar planira da formira novu vladu i obezbijedi podršku u Parlamentu, koju za sada, kako dodaje Šehović, očigledno nema.

“Na osnovu onih koji su jasno definisani Sporazumom o parlamentarnoj podršci i prioritetima 43. Vlade, podržanim i potpisanim od strane svih opozicionih parlamentarnih subjekata, ili pak ima namjeru da to čini na osnovu nekog novog sporazuma, koji bi mu nametnule određene političke strukture koje su na svakoj istorijskoj raskrsnici u proteklih četvrt vijeka birali pogrešan – antievropski i anti-NATO put”, kaže Šehović.

On navodo da ukoliko mandatar nije u stanju da u najkraćem roku obezbijedi dovoljnu parlamentarnu podršku za vladu koja bi se formirala na jasnoj građanskoj, evropskoj i evroatlantskoj platformi, vraćanje mandata bi, kako dodaje Šehović, predstavljao logičan potez.

“Nakon toga bi i razgovori o tehničkoj Vladi, koja bi imala oročen mandat i koja bi podrazumijevala najširi mogući politički dogovor u vezi sa datumom i pripremom vanrednih parlamentarnih izbora, dobili dodatni legitimitet. Takva Vlada bi, što se SD tiče, predstavljala bolju alternativu od svake druge koja bi bila sastavljena po želji određenih centara moći van Crne Gore, poznatim po kontinuiranom nastojanju da satru sve što je crnogorsko i građansko u njoj”, zaključio je Šehović.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime