20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

SDT za teška krivična djela tereti 24 policijska službenika

Specijalno državno tužilaštvo, za sada, sumnjiči 24 pripadnika bezbjednosnih službi – 23 policijska službenika i jednog pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost – da su počinili teška krivična djela.

Među njima su i, kako je “Danu” saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, dva bivša direktora policije, jedan pomoćnik direktora policije i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Ovi policijski službenici terete se za različita krivična djela, od zloupotrebe službenog položaja u cilju pomaganja šverca cigareta, preko pranja para, otmica i zlostavljanja, do krijumčarenja droge i pomaganja u ubistvima.

Neki od policajaca su uhapšeni, dok je nekolicina u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice.

Dvojica policajaca bila su u bjekstvu u momentu pokretanja krivičnih postupaka, ali su se nakon nekoliko mjeseci predali pravosudnim organima.

Redakcija “Dana” je podatke o policijskim službenicima, koji se sumnjiče za teška krivična djela, dobila od MUP-a, na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

“Tokom 2023. i 2024. godine među licima koja su obuhvaćena krivičnim prijavama, ili su lišena slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, bila su 23 službenika Uprave policije i jedan službenik Agencija za nacionalnu bezbjednost koji je u tom trenutku bio na radu u Upravi policije. Među ovim licima nalaze se tri javna funkcionera koji su obavljali funkciju u okviru Uprave policije, od kojih je jedan v.d. pomoćnika direktora i dva bivša direktora Uprave policije”, navedeno je u odgovorima “Danu” koje potpisuje načelnik Vladan Popović.

MUP je odbio da odgovori na pitanje koliko je policajaca koji su obuhvaćeni optužnicama SDT-a u bjekstvu, a koliko u pritvoru.

“Takođe, odbijen je zahtjev za odgovor koliko novca se iz državnog budžeta izdvaja za plate policijskih službenika koji se i dalje vode kao zaposleni, a koji su optuženi za teška krivična djela”, stoji u tekst objavljenom u današnjem izdanju ovog dnevnog lista.

Veselin Veljović je još u pritvoru i očekuje odluku Višeg suda u Podgorici o optužnici koja je podignuta protiv njega. Slavko Stojanović se već neko vrijeme nalazi na slobodi, jer mu je odobreno jemstvo. Obojica se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj kako bi omogućili šverc cigareta.

Takođe, optužnicom SDT-a obuhvaćen je i nekadašnji vršilac dužnosti direktora policije za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knežević. Njega Specijalno državno tužilaštvo tereti da je sarađivao sa “kavačkim klanom”. Upravo zbog tih sumnji procesuirano je najviše policijskih službenika.

Za saradnju sa “kavčanima‘” optuženi su i pritvoreni službenik ANB-a Petar Lazović koji je, kako tvrde iz SDT-a, bio na direktnoj vezi sa šefom tog kriminalnog klana Radojem Zvicerom, kao i odbjegli policajac Ljubo Milović.

Po nalogu SDT-a, raspisane su potjernice za policajcima Ivanom StamatovićemMarkom NovakovićemNebojšom BugarinomMilošem Mišurovićem i Ivanom Nikolićem.

Nikolić i Mišurović su se, u međuvremenu, predali policiji.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime