16 C
Podgorica
24.09.2023.

Šćekićeve karikature su nas opominjale i budile u zaspalim vremenima

Sinoć je u centru za kulturu Plužine održano veče karikaturiste Gorana Šćekića. To je zapravo bila promocija dvije knjige karikatura, “Ne damo svetinje” i “OVCE 2”
O knjigama su govorili profesor doktor filozofskog fakulteta, Boris Brajović koji je ujedno i sveštenik mitropolije crnogorsko primorske i književnica, pjesnikinja Milica Bakrač.
Boris Brajović kazao je da i kad bi saželli iskustvo poslednjih 30 godina u Crnoj Gori, te  pokušali da izdvojimo značajne trenutke i značajne ličnosti koji su obilježile proteklo vrijeme u različitim oblastima svakako bi se među njima našao i Goran Šćekić.
“A možda najbolja potvrda za njegov umetnički rad stigla je sa mjesta sa kojeg se nije to očekivalo, ali koja je na paradoksalan način potvrdila kolika je moć njegove karikature koja nas je opominjala i budila u zaspalim vremenima kada je Crna Gora bila lider u diktaturi i politici poslušnosti”, kazao je Brajović.
On podsjeća na  to da kada je sa knjigom karikatura  “Ne damo svetinje” nominovan za 13 julsku nagradu 2021 godine “u novoj kako kažu 30 avgustovskoj Crnoj Gori, članovi komisije za dodjelu inače samoproklamovani borci te nove oslobođene Crne Gore smatrali su da Goran Šćekić ne zaslužuje tu nagradu i nisu mu je dali”, pojašnjava Brajović.
Foto: Promo
Konstatuje da su ustvari time nagradili njegovu umjetnost koja je zaslužna što nije dobio najveću nagradu u zemlji ali je zaslužio osmijeh i podršku većine stanovnika te iste zemlje.
Književnica Milica Bakrač takođe je imala riječi hvala za Šćekića.
“Navikli smo na Gorana Šćekić karikaturistu odnosno crtača autora naše svakodnevne zbilje, političke, ekonomske ali nacionalne prirode našeg naroda našeg odnosa prema svijetu. Sretali smo njegove karikature poruke upućene i Rusiji i zapadu, viđali uslovno rečeno uspjele i neuspele privatizacije i rasprodaje naše države, brojne predizborne i postizborne trke i vrtoglavice. Bitku za ovaj ili onaj grad. Svaka od Šćekićevih karikatura govori više od riječi kazuje nam gdje smo i kako nam je”, konstatuje Bakrač.
Sam autor Goran Šćekić je izrazio zahvalnost što je povodom promocije gost u Plužinama te pojasnio sadržaj knjiga.
Sa promocije (Foto: Printskrin)
“Knjiga ‘Ne damo svetinje‘, formuliše odbranu svetinja gde sam ja zaista kroz veliki broj karikatura pokušao kritički da se osvrnem na pokusaj otimanja svetinja u Crnoj Gori. Druga knjiga karikatura “Ovce 2″ predstavlja  političke karikature koje su izlazile unazad pet godina. Predstavio sam onu tematiku koja je okupirala u Crnu Goru a to je kriminal korupcija i politikanstvo u svakom ćošku Crne Gore. Dakle na najnižem nivou radnog mjesta u Crnoj Gori svako se morao baviti politikom da bi dobio radno mjesto. Ali nažalost moram da potvrdim da se nije mnogo toga promijenilo”, poručio je Šćekić.
kako je kazao, promjenom vlasti i dalje su ostali tragovi politikanstva.
Kolumne iz knjige karikatura Gorana Šćekića čitala je novinarka Vanja Damjanović.
- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime