13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Savezi će još sačekati na novac: Uprava za sport poništila odluku, komisija mora opet da zasijeda

Sportski savezi u Crnoj Gori, kao i Crnogorski olimpijski i paraolimpijski komiteti moraće još neko vrijeme da sačekaju na dobiju sredstva iz budžeta namijenjena za sufinansiranje nacionalnih sportskih sporta, jer je van snage stavljena odluka o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini.

Odluku je o stavljanju van snage već donijete odluke donijela je Uprava za sport.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Marko Begović, “za raspodjelu sredstava bio je predviđen iznos od 3,6 miliona eura, a da Komisija za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava dostavila je izvještaj sa predlogom u iznosu od tri miliona eura”.

Zbog toga je “potrebno da se donese novi predlog sa izvještajem Komisije i dostavi Upravi za sport i mlade koja će donijeti novu Odluku”, navodi se u saopštenju.

Raspodjela sredstava iz budžeta izazvala je dosta polemika, kontroverzi i nezadovoljstva kod pojedinih nacionalnih saveza zbog visine dodijeljenih sredstava.

Članovi Komisije Anđela Bulatović i Milan Tičić saopštili su da su bili “zatečeni kada su u javnosti vidjeli da Odluka koju je potpisao v.d. direktora Uprave za sport Marko Begović ne sadrži gotovo nijedan iznos koji je navedena Komisija zvanično predala Upravi za sport i mlade”.

Begović je odgovorio Bda se odlučio za “drugačiji pristup, te da preuzima punu odgovornost”, i doda da, po zakonu, komisija dostavlja izvještaj, a Uprava donosi odluku.

– Kako se radi o raspodjeli javnih sredstava, poreskih obveznika države Crne Gore, svako može imati uvid. Razumije se, uvijek će biti nezadovoljnih, ali svi ključni sportski programi i individualni programi sportista su podržani – kazao je između ostalog Begović.

Građanska inicijativa „Odgovorni odgovorno“ podnijela je specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv Begovića zbog nezakonite dodjele sredstava i lažnog predstavljanja.

Oglasio se i Crnogorski olimpijski komitet, koji je najavio da će zatražiti objašnjenje Vlade zbog čega je “krovnoj sportskoj organizaciji opredijeljeno 220.000 eura”.

Vlada Crne Gore je 1. aprila produžila mandat dosadašnjem v.d. direktoru Uprave za sport i mlade Marku Begoviću (prvi mu je istekao 23. marta),

Kako je navedeno u rješenje koje je donijela Vlada, Begović  će tu funkciju obavljati do imenovanja direktora Uprave za sport i mlade, a najduže do šest mjeseci.

Njega je za v.d. direktora Uprave za sport i mlade predložila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime