21.1 C
Podgorica
26.05.2024.

Saveljić: Burić prkosi svjetskoj naučnoj javnosti i UNESCO i misli da se šljunak mora eksploatisati

Еkološki aktivista Darko Saveljić reagovao je na  napade na Regionalni vodovod Crnogorsko primorje od strane akademika Mihaila Burića.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno:

“Što se mene tiče, već dugo živim u dvosobnom stanu koji sam dobio još kao samac. I tek sam nedavno, kad sam vidio koliko sam pretjerano skroman, odlučio da tražim dopunu za moje stambeno pitanje – izjavio je za Monitor, nakon što je sebi obezbijedio četvorosoban stan na račun države.

Pretjerano skromni akademik Burić je radio na brojnim prostornim planovima, fabrikama za flaširanje vode, pa i kao ekspert za autoput kod kineske kompanije CRBC koja je uništila korito Tare. Akademik Burić je kao gradonačelnik Podgorice instalirao famoznu fontanu “kupačica”, koja se uklonjena na radost građana Podgorice…

Ako je išta zavilo ovu zemlju u crno, to su pojedini elaborati procjene uticaja na životnu sredinu Agencije za zaštitu životne sredine. On ih je, piše mu u CV, uradio 50 (slovima: pedeset).

Burić prkosi svjetskoj naučnoj javnosti i UNESCO (izvještaj izlazi uskoro) i bezrezervno se zalaže za brane na Komarnici, Morači… i, pazite sad: Burić se zalaže za isušivanje Skadarskog jezera da bi Crna Gora dobila 14.000 hektara plodnog zemljišta uprkos zakonskim preprekama (nacionalni park) i Ramsarske konvencije koja je nastala upravo zbog prijetnji isušivanja močvara, a u želji da ih zaštiti ove pošasti. Kod mene, u Bjelopavlićima, najvrjednije parcele za poljoprivrednu proizvodnju služe kao građevinsko zemljište…

Burić se juče založio da u zone sanitarne zaštite izvorišta za Regionalni vodovod ne uđu zone Grbavaca đe se nalazi šljunak, jer misli da se on mora eksploatisati.

Burić je izjavio: “ako neko misli da ne zna, to nije problem, jer će naučiti, ali ako neko misli da zna, a ne zna, to je veoma opasno”.

Ne osporavam njegovo obrazovanje. Ali mnoge stvari za koje sebi daje za pravo da je ekspert su opasne, u suprotnosti sa održivim razvojem, borbom protiv klimatskih promjena, protivpravne su ili prst u oku UNESCO, Ramsaru i brojnim drugim pravnim propisima”, zaključuje u svom reagovanju ekološki aktivista Darko Saveljić.

Predloženu zaštitu vodoizvorišta Bolje sestre, ocijenjivaće oni koji tvrde da eksploatacija šljunka ne utiče na izdašnost izvora!

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime