15 C
Podgorica
16.04.2024.

SAD dodatno ograničavaju izvoz čipova u Kinu

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena, u okviru šireg strateškog nadmetanja s Kinom, priprema nove kontrole izvoza poluprovodnika i mašina za njihovu proizvodnju u želji da obuzda napore Pekinga da iskoristi napredne tehnologije kako bi ostvario globalnu vojnu i ekonomsku prednost, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

U sklopu napora Vašingtona da uguši ambicije Pekinga u sektoru razvoja napredne tehnologije poluprovodnika, američko ministarstvo trgovine ovih dana planira da uvede paket novih pravila koja će regulisati koje tehnologije čipova mogu da se izvoze u Kinu, navodi Blumberg.

Očekuje se da će nove mjere uključivati formalizovanje izvoznih ograničenja na tehnologiju kojom se proizvode napredni poluprovodnici, kao i zabranu prodaje alata za proizvodnju logičkih i memorijskih čipova u Kini te ograničavanje pristupa čipovima koji se koriste za superkompjutere i vještačku inteligenciju (AI).

SAD su, pojašnjava Blumberg, sve više fokusirane na ograničavanje pristupa američkoj visokokvalitetnoj tehnologiji poluprovodnika kao i na jačanje vlastitih domaćih proizvodnih kapaciteta, u okviru šireg strateškog nadmetanja s drugom po veličini svjetskom ekonomijom, prenosi Beta.

Pravila koja će biti objavljena ove nedjelje uključiće kontrolu izvoza tehnologije za proizvodnju čipova koji su označeni kao 14-nanometarski ili napredniji. Takođe će proširiti takozvano pravilo o stranim direktnim proizvodima na više kineskih organizacija.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime