25.1 C
Podgorica
14.04.2024.

Ruska vojska otkrila u ukrajinskim dronovima baterije NASA

Ruski stručnjaci su pronašli u zaplijenjenim ukrajinskim dronovima baterije koje NASA koristi u programu za istraživanje Marsa, rekao je za Sputnjik Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rješenja (CKBR).

“Jedan od prvih FPV-dronova protivnika koji nam je dostavljen imao je istu bateriju koju su koristili Amerikanci u NASA-inoj misiji za istraživanje Marsa. Po svemu sudeći, Ukrajina je sklopila prve FPV-dronove uz pomoć američkih partnera. Ove baterije su ugrađene jer je planirano da se FPV-dronovi koriste zimi, na veoma niskim temperaturama”, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma skupim baterijama koje se inače ne koriste za kućnu tehniku. Specijalisti kompanije otkrili su i legure aluminijuma u zaplijenjenim bespilotnim letjelicama, koje SAD koriste u svemirskom programu.

Generalni direktor centra pretpostavlja da su Amerikanci isporučili FPV-dronove Kijevu u prvim mjesecima sukoba, ali proizvođač nije imao na raspolaganju druge materijale.

“Materijal je sastavljen 70 odsto od obične legure, a 30 odsto – dve stranice raznih homeopatskih dodataka koji obezbjeđuju aluminijumu stabilnost u vakuumu. Šta će FPV dronu takav aluminijum”, primijetio je Kuzjakin.

Sagovornik agencije je dodao da Centralni konstruktorski biro redovno dobija zaplijenjene bespilotne letjelice iz zone specijalnih operacija, koje sadrže mnogo korisnih informacija i materijala za analizu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime