32 C
Podgorica
25.06.2024.

Radulović: Da je pogrešan način i tajming zaduženja Crne Gore vidjelo se nakon tri mjeseca

Da je pogrešan način i tajming zaduženja Crne Gore emisijom državnih obveznica pokazalo se nakon samo tri mjeseca, saopštio je profesor Branko Radulović.

Smatra da premijer Milojko Spajić sa svojim timom treba da podnese neopozivu ostavku, a da su imalo principijelni „koalicioni partneri bi mu uskratili podršku, a da je državni tužilac fokusiran na svaki segment kriminala, pozvao bi ga na odgovornost“.

„Kao što sam početkom marta saopštio da nije vrijeme za emitovanje državnih obveznica na međunarodnom tržištu, da slijedi period recesije i spuštanje kamatnih stopa, Evropska centralna banka je upravo u ovaj četvrtak snizila kamatnu stopu u eurozoni za četvrtinu postotnog boda. Tako će se i kamatna stopa, koja je na snazi od jula 2022. godine, smanjiti od 12. juna na 4,25 posto za refinansiranje banaka a kamatna stopa za prekonoćne depozite banaka na 3,75 posto“, naveo je Radulović.

Takođe, kako je dodao, scenario da se emituju obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu kompletnog zaduženja od 750 miliona dolara sa kamatom od 7,25 posto i 5,88 posto pokazao se katastrofalnim.

Kao potvrdu toga, navodi primjer Hrvatske koja je posljednju emisiju obveznica od 900 miliona eura na domaćem tržištu prije desetak dana organizovala u dva kruga. U prvom krugu po kamati na tromjesečne zapise od 3.75 posto, a na jednogodišnje zapise po 3.65 posto i sa minimalnim ulaganjem od 1.000 eura. Podsjeća i da je 32 hiljade građana Hrvatske otkupilo obveznice u vrijednosti oko 800 miliona eura. U drugom krugu, kada su pravo na otkup obveznica imali institucionalni ulagači, otkup preostalih oko 100 milona eura realizovan je vrlo brzo.

„Zatim, kada je u pitanju otkup na međunarodnom tržištu, tada imamo posljedni primjer Srbije, koja je emitovala obveznice ročnosti od deset godina po kupovnoj stopi od 6 odsto u dolarima, te nakon svop transakcije obezbijeđena je kamata od 4.754 odsto i tako je prikupljeno 1,5 milijardi dolara. Upoređujući visinu kamata po kojima smo mi emitovali obveznice sa emisijom Srbije od prije neki dan, i pored činjenice da ona nije dio eurozone, onda je naš slučaj posljedica velikog neznanja ili velike korupcije“, rekao je Radulović. Kako je kazao, da bi uvidjeli mogućnosti, obaveze i rizike treba sagledati ukupni kontekst. Podsjeća da su na kraju 2023. godine, ukupni depoziti u bankama iznosili su oko 5,47 milijardi eura i rasli su 4,76 odsto na godišnjem nivou i pored niske i opadajuće kamatne stope. Zatim, u naredne četiri godine država mora da vrati oko 2,6 milijardi eura.

„Znači, depoziti su duplo veći nego dugovi. Potrebna je odrgovorna vlast, suštinske reforme, vladavina prava i rodoljublje da bi se ostvario obostrani i države i deponenata, a ne interesi ‘zelenaških’ banaka , domaćih i bjelosvetskih mešetara. Potrebno je da imamo sve ono što nedostaje sadašnjoj Crnoj Gori“, poručio je.

Kako kaže, ono što zabrinjava, „iza ove zaglušujuće buke populizma, isprazne retorike u parlamentu, despotije Spajića“, sluganstva „prvoboraca“, krije se veliko neznanje, partikularni interesi, trošenje vremena, gubitak posljednjih resursa i sve izglednije vječito siromaštvo.

„Konkretno, da li je bilo i da li će biti revizije kriminalne prošlosti. Ne, ko je krao – vječito je aboliran. Da li će kriminalci vratiti naše fabrike, hotele, rude i sanduke novca. Neće. Da li ima reforme u finansijskom sektoru tržištu novca i tržištu kapitala. Ne. Šta je sa razvojnom bankom, garantnim fondom, investicionim institucijama? Ništa. Da li će biti reindustrijalizacije? Biće samo dovršen proces deindustrijalizacije i trajni gubitak resursa. Da li možemo do kumulativne samodovoljnosti u hrani? Ne, nastaviće se odumiranje sela, u odnosu na 2011. danas je pustih sela dva i po puta više“.

Upozorava da je spoljno-trgovinski deficit svakim danom sve veći i ništa nema od cjelogodišnjeg turizma.

„Umjesto modernog i održivog saobraćaja imaćemo nekoliko megalomanskih neodrživih projekata. Ništa ni od samodovoljnosti u energetici, ono što treba da bude u državnom vlasništvu i što predstavlja budućnost, prodajemo u bescjenje novim tajkunima. I tako redom. Sve ovo je u stvari IBAR, a ne ono što nam predstavljaju neznalice. Živjela ‘paf-paf’ Crna Gora“, poručio je Radulović.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime